2023: personen van 181 nationaliteiten in Suriname
28 Feb, 08:41
foto
Top tien aankomsten en vertrekken van houders met een vreemde nationaliteit en doorlaatpost.


Personen met de Nederlandse nationaliteit domineren de aankomst- en vertrekcijfers van de Immigratiedienst van de Militaire Politie (MP). Tussen 1 december 2022 en 1 december 2023 noteerde de MP aan totale aankomsten en vertrekken respectievelijk 113.476 om 113.445 voor personen met de Nederlandse nationaliteit. Het grootste deel reisde via de J.A. Pengelluchthaven.

De Immigratiedienst houdt de cijfers bij van het reizend publiek via vijf doorlaatposten (twee luchthavens, de Jules Sedney Haven en twee grensposten) en het MP-hoofdkwartier te Paramaribo. Hier melden personen zich achteraf aan. De 2023-jaarcijfers van de MP - via het defensieministerie - tonen dat houders van 181 verschillende nationaliteiten Suriname hebben aangedaan. Totale aankomsten en vertrekken zijn respectievelijk 314.109 om 301.347 personen - inclusief houders van de Surinaamse nationaliteit.

Surinamers zijn de tweede grote reizigers. De MP noteert 67.535 binnenkomsten en 72.197 vertrekken van personen met de Surinaamse nationaliteit.

Doorlaatposten

Het gros van de reizigers gebruikt de Pengelluchthaven. Aankomsten en vertrekken via deze route zijn respectievelijk 228.676 om 220.782. Via grenspost Nickerie zijn 46.373 personen het land binnengekomen en 47.842 personen hebben Suriname verlaten. Houders met de Guyanese nationaliteit reizen het meest via deze post, gevolgd door Surinamers, Fransen, Nederlanders, Amerikanen en Brazilianen.

Bij de oostelijke grenspost Albina staat het totaal aankomstcijfer op 29.792 en vertrekcijfer op 23.767 met houders van de Franse nationaliteit op de eerste plaats. Hierna volgen Surinamers, Guyanezen, Nederlanders, Brazilianen en Amerikanen. Luchthaven Zorg en Hoop noteert voor aankomst 7.149 en bij vertrek 7.582 personen. De top vijf nationaliteiten via deze post zijn personen met de Guyanese, Surinaamse, Chinese, Nederlandse en Franse nationaliteit.

Verwijderd en teruggestuurd

Volgens de statistieken zijn 1155 personen met een vreemde nationaliteit uit Suriname verwijderd. Het betreft personen die na hun aanhouding teruggestuurd zijn. Terwijl ter plekke op de luchthaven en andere doorlaatpost 219 vreemdelingen direct teruggestuurd zijn. De MP noteert 778 Brazilianen die zijn verwijderd en 51 personen met de Vietnamese nationaliteit die teruggestuurd zijn – als grootste groep.

Top acht verwijderde en teruggestuurde houders met een vreemde nationaliteit

Vreemde nationaliteiten
Naast 181 vreemde nationaliteiten zijn er nog de categorieën ‘stateloos’ en ‘vluchteling’. Er zijn zes aankomsten en vier vertrekken van personen onder de categorie ‘stateloos’, met vier aankomsten en drie vertrekken via de Pengelluchthaven. Onder ‘vluchteling’ zijn 80 personen Suriname binnengekomen en 23 hebben het land verlaten.
Uit allerlei vreemde hoeken van de wereld deden personen Suriname aan, zoals die met de nationaliteit van onder andere Albanië, Angola, Benin, Brunei, Kaapverdië, Jordanië, Kazachstan, Kirgistan, Macedonië, Moldavië, Mozambique, Syrië, Ukraine en Vanuatu, et cetera.

Cijfers MP
De Immigratiediensten gebruiken het Border Management Systeem (BMS) voor de verwerking van de gegevens. De dienstdoende officieren scannen de paspoorten van alle reizigers. In de nationaliteiten statistieken maakt het systeem geen onderscheid in nationaliteit en werkelijk verblijf (herkomst land/woonplaats). Bijvoorbeeld in het geval van personen met de Franse nationaliteit. Er wordt geen onderscheid gemaakt of zij vanuit Frankrijk of Martinique komen of residerend in Suriname zijn. Een persoon kan ook vaker in het jaar hebben gereisd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May