Amoksi en Stirling bespreken obstakels functioneren CHof
09 Feb, 04:47
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Gloria Stirling, voorzitter van het Constitutioneel Hof. (Foto: JusPol)


Tijdens een bijeenkomst donderdag hebben minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en de voorzitter van het Constitutioneel Hof (CHof), Gloria Stirling, een onderhoud met elkaar gehad. De problemen waardoor het grondwettelijke orgaan niet kan functioneren zijn onder de loep genomen. Er is een secretaris in beeld, maar de formaliteiten moeten nog in orde worden gemaakt. Door het ontbreken van een secretaris kunnen op basis van de wet geen verzoekschriften worden ingediend bij het CHof.

De voorzitter van het CHof is ingegaan op de verschillende zaken die het werk en uitvoering van de taken stagneren en vertragen. Minister Amoksi laat in een persbericht weten dat hij op de verschillende zaken die het werk van het CHof stagneren, is ingegaan. Er zullen gesprekken worden gevoerd met eventuele kandidaten voor een plaatsvervangende secretaris. Daarnaast moet het CHof nog worden aangevuld met een ondervoorzitter en één lid. Er is ook aandacht besteed aan het ontbreken van essentiële middelen, internet en ook het beheer van de website.

De staf van de minister zal binnen een week terugkomen op de besproken punten en de stappen die ondernomen zijn. Amoksi benadrukte dat het ministerie openstaat om samen met het CHof de stagnaties weg te werken, zodat de taken onverkort uitgevoerd kunnen worden.

Hoewel na dit onderhoud het CHof nog steeds niet kan functioneren omdat de verzoekschriften niet kunnen worden ingediend, zijn er stappen ondernomen om oplossingen te vinden. DA'91 voorzitter Angelic del Castilho was verrast toen zij onlangs een verzoekschrift wilde indienen over de waarborgsom om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen en te horen kreeg dat dit niet mogelijk is. Zo is de bal aan het rollen gekomen over de situatie van het CHof. Eerder was er aan de bel getrokken door het CHof, zonder de gewenste resultaten.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February