Israël: Bombardement op Noord-Gaza ten einde
07 Jan, 12:35
foto
Israëlische bombardementen hebben veel delen van Gaza verwoest. (Foto: AFP)


Israël heeft aangegeven dat het bereid is zijn bombardementen op Noord-Gaza te beëindigen, door te zeggen dat het Hamas in dat deel van de Gazastrook heeft "ontmanteld".

De bewering van de militaire woordvoerder dat Israël de Palestijnse gewapende groepering in het noorden van de enclave heeft vernietigd, breidt de tekenen uit dat het land van plan is over te stappen op een meer precieze campagne. Het kwam toen Amerikaanse en Europese topgezanten zondag door de regio toerden en de internationale druk opvoerden vanwege het stijgende dodental en de humanitaire crisis in Gaza.

De woordvoerder zei dat de Israëlische strijdkrachten het 'militaire raamwerk' van Hamas in het noorden van Gaza nu volledig hebben ontmanteld na het doden van ongeveer 8.000 strijders, en nu een einde zullen maken aan de grote gevechtsoperaties.

Hamas-strijders "zonder raamwerk en zonder commandanten" zijn nog steeds aanwezig, vervolgde hij, en verspreide gevechten zijn te verwachten, samen met raketten die sporadisch op Israël worden gelanceerd. Maar Hamas opereert niet langer op een georganiseerde manier in het gebied, beweerde hij.

Het leger ging in de toekomst niet in op de inzet van troepen in het noorden van Gaza, maar de woordvoerder zei dat het "de prestaties in het gebied zal blijven verdiepen".

De aanval in de rest van de enclave, inclusief het zuiden, waar Israël de Palestijnen eerder naartoe heeft geduwd en het als een veilig gebied bestempelde, zal echter doorgaan.

"We concentreren ons nu op de ontmanteling van Hamas in het midden en zuiden van de strook", zei de woordvoerder.

De aanval van het Israëlische leger met behulp van drones, raketten en grondtroepen werd gelanceerd na de aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij in Israël ongeveer 1.140 mensen omkwamen en ongeveer 240 gevangen werden genomen.

Uit de laatste cijfers over het aantal slachtoffers in Gaza blijkt dat bijna 23.000 mensen zijn gedood en ruim 58.000 gewond zijn geraakt. Er worden er nog veel meer vermist, gevreesd onder het puin van gebombardeerde gebouwen. Het grootste deel van de 2,3 miljoen inwoners is ontheemd en worstelt met voedsel en onderdak.

Overloop
Te midden van deze cijfers en de aanhoudende humanitaire crisis groeit de druk op Israël al weken om zijn willekeurige oorlogvoering te beëindigen.

Met name de Verenigde Staten, Israëls belangrijkste geldschieter, zou Tel Aviv onder druk zetten om een einde te maken aan zijn tactiek van wijdverbreide bombardementen en de daarmee gepaard gaande burgerslachtoffers.

Israël is echter uitdagend gebleven. Premier Benjamin Netanyahu heeft erop aangedrongen dat de oorlog niet zal eindigen totdat de doelstellingen van het elimineren van Hamas, het terugsturen van de Israëlische gijzelaars en het garanderen dat Gaza niet langer een bedreiging zal vormen, zijn bereikt.

De militaire woordvoerder herhaalde dat standpunt en stelde dat "de gevechten in 2024 zullen voortduren. We opereren volgens een plan om de oorlogsdoelen te bereiken, om Hamas in het noorden en het zuiden te ontmantelen."

Maar nu het dodental stijgt, lijkt het risico dat de oorlog een regionale brand zou kunnen veroorzaken, groter te worden. Het geweld laait op op de bezette Westelijke Jordaanoever, aan de grens tussen Israël en Libanon, in Irak en Syrië, en in de Rode Zee.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en Josep Borrell, de topdiplomaat van de EU, zijn momenteel in het Midden-Oosten om te voorkomen dat de intensieve campagne van Israël overslaat in een bredere oorlog in de hele regio.

Tijdens zijn vierde bezoek aan de regio in drie maanden benadrukt Blinken dat Israël zijn militaire operaties moet aanpassen om het aantal burgerslachtoffers te verminderen en de humanitaire hulp aan Gaza aanzienlijk te vergroten.

Velen in de regio suggereren echter dat ze verwachten dat Washington meer zal doen om Israël, dat miljarden dollars aan steun ontvangt van de VS, in toom te houden. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zondag voor "catastrofale gevolgen" van de voortzetting van de Israëlische militaire campagne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May