Egypte plant uitbreiding nieuwe hoofdstad
05 Jan, 10:44
foto
Een algemeen beeld van gebouwen en een moskee in de Nieuwe Administratieve Hoofdstad (NAC) ten oosten van Caïro, Egypte. (Foto: Reuters)


Egypte bereidt zich voor om miljarden uit te geven aan een verdubbeling van de omvang van een weelderige nieuwe hoofdstad die het aan het bouwen is in de woestijn, 45 km ten oosten van Caïro, waar de eerste bewoners binnen druppelen,  zei het hoofd van het bedrijf dat toezicht houdt op het project.

De stad is de grootste van een reeks megaprojecten die volgens president Abdel Fattah al-Sisi nodig zijn voor de economische ontwikkeling en om een groeiende bevolking van 105 miljoen mensen te huisvesten, maar critici zeggen dat middelen worden verlegd en de schuldenlast van Egypte toeneemt.

Overheidsmedewerkers zijn in juli overgeplaatst naar ministeries en kantoren die in de eerste fase van de nieuwe stad zijn gebouwd, acht jaar na de lancering van het project dat bekend staat als de Nieuwe Administratieve Hoofdstad (NAC).

"We hebben elke dag bijna 48.000 werknemers", zegt Khaled Abbas, voorzitter van de Administrative Capital for Urban Development (ACUD), tegen Reuters.

Gebouwd op ongerept land, is de stad ontworpen om te dienen als een hightech model voor de toekomst van Egypte, weg van de rommel en chaos van Caïro. De regering wil dat zij een deel van de Egyptische bevolking absorbeert, die naar schatting met 1,6% per jaar groeit.

Hoewel het tempo van de werkzaamheden de laatste tijd lijkt te zijn afgenomen, omvat fase één van de stad al een toren van 70 verdiepingen – de hoogste in Afrika – een operahuis met vijf zalen, een megamoskee en de grootste kathedraal van het Midden-Oosten.

Een elektrische trein uit het oosten van Caïro is afgelopen voorjaar in gebruik genomen en een verhoogde monorail zal vanaf het tweede kwartaal van dit jaar van start gaan, zei Abbas.

Tot 100.000 woningen zijn klaar en 1.200 gezinnen zijn er ingetrokken, voegde hij eraan toe.

Grote banken en andere bedrijven zullen hun hoofdkantoor in het eerste kwartaal van 2024 verhuizen.

Water Nijl

ACUD staat op het punt een adviseur aan te stellen om een masterplan op te stellen voor de tweede, derde en vierde fase van de hoofdstad, zei Abbas.

Fase één en twee zullen elk naar verwachting 1,5 miljoen inwoners hebben, en elk 40.000 Feddans (168 vierkante kilometer) beslaan. De werkzaamheden aan fase twee zouden van later dit jaar tot 2027 moeten lopen.

"We hebben nu veel vraag. Daarom moeten we meteen beginnen met fase twee. Als er vraag is, kunnen we na een jaar of iets dergelijks aan fase drie werken", zei Abbas.

Er is ook begonnen met de aanleg van een geïrrigeerd, 10 km lang park, genaamd de "Groene Rivier".

Een fabriek in de buurt van Maadi, een voorstad van Caïro, zal over twee jaar 800.000 kubieke meter schaars Nijlwater per dag transporteren. Er is een tweede fabriek van 700.000 kubieke meter gepland. Samen zullen deze twee ruwweg 1% van het Egyptische aandeel in het Nijlwater verbruiken.

ACUD hoopt tegen het tweede kwartaal een gigantisch sportgebied, de Olympische Stad, met een stadion met 93.000 zitplaatsen te openen, zei Abbas.

ACUD, dat voor 51% eigendom is van het leger en voor 49% van het ministerie van Huisvesting, heeft 500 miljard Egyptische ponden uitgegeven aan infrastructuur en gebouwen in de eerste fase, zei Abbas.

Dat komt neer op ongeveer 16 miljard dollar tegen de huidige wisselkoers, of 32 miljard dollar voordat Egypte in maart 2022 met een reeks devaluaties begon.

De infrastructuur in de tweede fase zal nog eens 250 tot 300 miljard pond kosten, zei Abbas.

In 2019 stelde de voorganger van Abbas het prijskaartje voor het nieuwe kapitaal op $58 miljard.

De Egyptische financiën zijn onder druk komen te staan door een overgewaardeerde munt, een daling van het aantal geldovermakingen en de stijgende kosten voor het aflossen van schulden na zware buitenlandse leningen.

Om de kosten te helpen dekken, is ACUD van plan om tegen eind 2024 5 tot 10% van zijn aandelen naar de beurs te brengen, in een verkoop die 150 tot 200 miljard pond zou kunnen opleveren, zei Abbas.

"Over zes maanden zullen we klaar zijn om de beslissing te nemen om naar de aandelenmarkt te gaan", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May