Column: Jaar van de 'zachte landing' en daadkracht
02 Jan, 00:59
foto


Vandaag is het 2 januari 2024. Het is het jaar om dikke voldoendes te halen: 2 +0+ 2+ 4= 8. Februari heeft dit jaar 29 dagen. We zijn in een schrikkeljaar. Een jaar waar daadkracht zal tellen. Ook zullen belangrijke besluiten worden genomen over investeringen in de olie- en gassector. In 2025 zijn er verkiezingen. Dit houdt in dat dit jaar het volk op de eerste plaats zal komen, na drie  moeilijke jaren waar veel offers zijn gebracht. De koers die dalende is, zal zich stabiliseren en de prijzen in de winkels MOETEN omlaag gaan. De foodbasket wordt ingezet om importeurs te dwingen de prijzen betaalbaar te houden, want anders blijven ze zitten met en op de uien en aardappelen.

2024 wordt ook het jaar van de 'zachte landing'. Het is nog niet duidelijk wat de zachte landing zal zijn. 2023 is geëindigd in heftige discussies over het vonnis van het Hof van Justitie in het 8 decemberstrafproces. Alsof er geen jaarwisseling is geweest, zal deze kwestie door blijven knallen, ook al is er aanmerkelijk minder vuurwerk geschoten tijdens oud- op nieuw. Hoewel vijf personen zijn veroordeeld, wordt er alleen maar gesproken over een zachte landing van de hoofdpersoon. Hoe zal hun landing eruit zien, waar bij twee van de veroordeelden hun gezondheidssituatie ook extra aandacht nodig heeft?

Met de veroordeling van Desi Bouterse tot 20 jaar gevangenisstraf is de verdeeldheid in het land alleen maar groter geworden. Hoewel wij in een rechtsstaat leven, wil een groot deel van zijn aanhang niet dat hun leider de bak in gaat. Er worden zelfs rassentimenten bespeeld om de tweedeling groter te maken. Hier is niemand bij gebaat. Daarom is het belangrijk dat na het uitspreken van het vonnis, het helingsproces moet volgen. De gruwelijkheden die zich hebben voltrokken op 8 december 1982, waarbij Surinamers zijn afgeslacht door 'eigen mensen', heeft het land al meer dan 41 jaar verdeeld gehouden. Een verdeeldheid die doorwerkt op generaties. Anderhalve eeuw afschaffing van de slavernij is nog steeds traumatisch.

Maar de grote vraag die beantwoord moet worden is, wat zal de zachte landing inhouden? De plek waar de detentie zal plaatsvinden? De Marine Basis gaat het niet worden, want dat brengt veel logistieke organisatie met zich mee. Advocaat Irvin Kanhai heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat hij geen gratie zal vragen. Toch heeft hij namens zijn cliënten een brief geschreven aan de pg, want hij kon wat tijd rekken en de veroordeelden konden in alle vrijheid nog genieten van de jaarwisseling. Gratie vragen heeft geen zin, want die zou worden afgewezen. Dus dan liever over de landing aftasten.

Wat zal er gebeuren met de faciliteiten die de ex-president heeft? Wat gaan zijn lijfwachten doen? Naast de detentie is de veiligheid van D.D.B. heel belangrijk. Als iets met hem gebeurt tijdens de detentie, zal Chan alle schuld krijgen. Wie zal belast worden met de voeding? Moeten de porties van buiten komen met alle risico's van dien? Wie gaat het eten voorproeven? Hoe ver van medische faciliteiten moet zijn detentie plaatsvinden? In elk geval moet het AZP op steenworp afstand zijn als er iets aan de hand is. Het wordt dus een 'zachte landing' in de gevangenis. 2024 zal naast daadkracht ook een rechtvaardig jaar zijn.

Nita Ramcharan
Advertenties