IMF keurt 4e evaluatie goed, US$ 53 miljoen beschikbaar
15 Dec, 17:23
foto


De Raad van Bestuur van het IMF heeft de vierde evaluatie onder de Extended Fund Facility (EFF)-regeling voor Suriname voltooid, waardoor een onmiddellijke opname van ongeveer US$ 53 miljoen mogelijk is. De Raad heeft ook het verzoek van de autoriteiten om de regeling te verlengen tot maart 2025 en de toegang te vergroten ter waarde ongeveer 63 miljoen dollar, goedgekeurd. Met deze vergroting wordt de totale toegang onder de EFF-regeling ongeveer US$ 577 miljoen.

Begrotingsdiscipline en een strak monetair beleid zorgen voor de langverwachte stabiliteit, zegt het IMF in een verklaring. De economie groeit, de inflatie daalt en het beleggersvertrouwen keert terug. De autoriteiten hebben de particuliere schuldenuitwisseling afgerond en staan op het punt overeenkomsten te sluiten met alle resterende crediteuren.

De prioriteit van de autoriteiten op de korte termijn is het handhaven van een behoedzame begroting en tegelijkertijd de meest kwetsbaren te beschermen, het momentum van de structurele hervormingen in stand te houden en te voorkomen dat het beleid wordt teruggedraaid.

"De implementatie door de autoriteiten van moeilijke hervormingen in een uitdagende politieke en sociaal-economische omgeving is prijzenswaardig. Deze omvatten hervormingen zoals de volledige afschaffing van brandstofsubsidies, de geleidelijke afschaffing van elektriciteitssubsidies, het inperken van de loonbetalingen aan niet-geregistreerde ambtenaren en het verbreden van de BTW-grondslag," zei Kenji Okamura, adjunct-directeur en waarnemend voorzitter van de Raad van Bestuur na de discussie over Suriname.
Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June