Gezamenlijke jaarafsluiting Kenniskring Nederland-Suriname
(Aangeboden)
Kenniskring Nederland-Suriname en Kenniskring Suriname hebben op 1 december een gezamenlijke jaarafsluiting gehouden. Keynote speaker was de heer John Brewster, voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland (DIN). Kenmerkend voor een Kenniskring bijeenkomst is dat een inhoudelijk thema door een of meerdere deskundigen wordt belicht. Vervolgens wordt met de aanwezigen een dialoog gevoerd teneinde kennisdeling en kennisverspreiding te faciliteren. Tot slot is er gelegenheid om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. Het thema van de gezamenlijke Kenniskringbijeenkomst was “Niet praten maar doen”.
De gezamenlijk bijeenkomst in Den Haag (Ons Huis) had het karakter van een jaarafsluiting waarbij verschillende sprekers kort stilstonden bij een bewogen jaar voor de Surinaamse diaspora. De heer Brewster benoemde enkele ambities na de doorstart van het DIN. Daartoe is in augustus een gezamenlijke conferentie in Suriname georganiseerd. De concrete acties variëren van het in kaart brengen van de vele goede initiatieven die ontwikkeld zijn tot en met het opzetten van “één loket” voor alle vragen aan- en van de diaspora. Voorgesteld is om op het Surinaams consulaat een entiteit in te richten die bijvoorbeeld de telefoon opneemt met: “u spreekt met Suriname, waar kunnen wij u mee van dienst zijn?”.
De heer Brewster gaf voorts aan dat op jaarbasis enkele duizenden personen uit de diaspora naar Suriname gaan. Dat tijdelijke verblijf kan gecombineerd worden met "giving back”. Te denken valt aan een hands-on benadering door bijvoorbeeld een speelplaats op te knappen, een school(lokaal) te schilderen tot en met workshops over een thema waar dringend meer kennis over nodig is. Uitgangspunt van het DIN blijft: “wij doen dingen waar in Suriname behoefte aan is”. Tot slot benadrukte de heer Brewster dat wij als diaspora alleen succesvol zullen zijn als wij tegelijk werken aan diaspora-diplomatie; de diaspora woont, werkt en betaalt belastingen In Nederland. Wij kunnen dus niet met onze rug naar deze samenleving staan maar juist actief van onze netwerken gebruik moeten maken om praktische oplossingen te zoeken voor vraagstukken in Suriname. Alleen dan zal het lukken inhoud te geven aan de wens van regering Santokhi/Brunswijk om Suriname met 1 miljoen Surinamers te ontwikkelen.
De heer Farid Habib van Vriendengroep Himmat heeft met een concreet voorbeeld toegelicht hoe je op een heel laagdrempelige manier aan ondersteuning van kwetsbare mensen in Suriname kunt werken. De Vriendengroep brengt jaarlijks op eigen kosten een container met rolstoelen, rollators, loopkrukken, sportspullen en andere artikelen waar dringend behoefte aan is. In 2024 wordt de 27e container met hulpgoederen gebracht. Vriendengroep Himmat werkt samen met een Surinaamse counterpart St. OHM; zij brengen o.a. de hulpverzoeken in kaart en faciliteren bij alle inklaringsformaliteiten.
Mairan Sewtahal, gemeenteraadslid voor de PvdA stond stil bij de toenemende polarisatie tussen groepen in de stad maar ook tussen de verschillende etnische groepen binnen de Surinaamse diaspora. Hij heeft concreet met het DIN afgesproken een bijeenkomst te organiseren om de verschillende groepen bij elkaar te brengen en daarbij zich vooral op de jonge generatie te richten.

Van l-r: Robby Makka (vz KK), Pierre Lachman (ondernemer Party Centrum Ons Huis), Bhagwan Gangaram Panday
(sewa-werker en ondernemer) Ranjan Akloe (secr. KK).
De Surinaamse inbreng aan de gezamenlijke jaarafsluiting is geleverd door de heer Bhagwan Gangaram Panday. Hoewel hij vele 'petten’ op heeft, sprak hij de toehoorders toe in zijn hoedanigheid als voorzitter van Kenniskring Suriname. De heer Gangaram Panday wees de aanwezigen op een aantal valkuilen als het gaat om initiatieven van de diaspora. Voor het sewa-werk dat hij al enkele decennia verricht heeft de heer Gangaram Panday een award gekregen. Dit is door de voorzitter van Kenniskring Nederland in het kader van 150 jaar Hindostaanse immigratie uitgereikt.
Stanley Ramkhelawan (namens Kenniskring Nederland-Suriname)
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar