Santokhi vraagt Frankrijk gezamenlijk aanpak illegale goudwinning
23 Nov, 16:55
foto
President Chan Santokhi brengt een toast uit bij de viering van 10 jaar CTG-kantoor Paramaribo. (Foto: Ranu Abhelakh)


Suriname is Frankrijk dankbaar voor de onmiddellijke response bij de ramp in het Matawai-gebied. “Dit getuigt van goed nabuurschap, partnerschap en vriendschap.” Nu is het van belang om samen de “uitdagingen aan te pakken die voortkomen uit illegale mijnbouwactiviteiten”, zegt president Santokhi.

Met de tragedie in Brokopondo en in het Tapanahony-gebied, waar goudzoekers omkwamen, is de regering zich ervan bewust dat het van het grootste en dringendste belang is om de krachten te bundelen in de strijd tegen illegale mijnbouwactiviteiten. Tegelijkertijd moet er duurzame werkgelegenheid komen, behoud en ontwikkeling van veilige en kwikvrije middelen van bestaan, stelt Santokhi. “We moeten dit zo snel mogelijk doen.”

Het staatshoofd sprak woensdagavond tijdens de viering van het tien jarig bestaan van het Collectivité Territoriale de Guyane (CTG) kantoor in Paramaribo. CTG is de Assemblée in Frans-Guyana verantwoordelijk voor het lokale bestuur. Voor Santokhi is de tijd van praten voorbij, er moet worden gehandeld. “We moeten gezamenlijk en onmiddellijk actie ondernemen tegen alles wat een bedreiging vormt voor het levensonderhoud van onze mensen”, riep hij de hulp van Frankrijk in.

Frankrijks ambassadeur Nicolas de Lacoste gaf te kennen dat zijn land meeleeft met Suriname in het bijzonder de nabestaanden. Frankrijk stuurde in minder dan tien uur na het eerste verzoek van justitieminister Kenneth Amoksi een Frans militair vliegtuig met een team van zeventien brandweerlieden en twee militaire artsen. Aanvankelijk kwamen ze voor de reddingsoperatie naar levenden. Lokalen hadden al 14 lijken geborgen.

Het tragische nieuws afgelopen maandag toont volgens De Lacoste de plaag die de illegale goudwinning voor de twee buurlanden vormt. Het heeft dramatische gevolgen voor de mensen die het beoefenen, voor bewoners in die gebieden, het milieu en de biodiversiteit. “We moeten samen strijden tegen deze echte plaag, die jaar na jaar resulteert in het dumpen van tonnen kwik.” Bij een recente vlucht boven de Marowijne-rivier zag hij de enorme schade. “We hopen en weten dat we samen veel belangrijke dingen kunnen doen om deze plaag aan te pakken.”

Santokhi is bekend hiermee. Maar Surinames uitdaging is een beperkte overheidsbudget en het gebrek aan specifieke capaciteit, stelde hij. Dit heeft, wat een negatieve invloed heeft op de aanpak van het afvalprobleem in het grensgebied. “Daarom kijken we uit naar de steun van de Franse regering om de ontwikkeling van het grensgebied op een efficiënte en effectieve duurzame manier te realiseren.”

De Franse diplomaat is verheugd dat er eindelijk een overeenkomst is bereikt tussen de politie en het leger van beide landen om vanaf volgende week gezamenlijke en gemeenschappelijke patrouilles op de Marowijne-rivier te starten. Het gaat om 2006-grensoverschrijdende politie samenwerkingsovereenkomst dat in oktober 2022 van kracht werd. De uitvoering liet op zich wachten.

De Lacoste kijkt uit naar een snelle ingebruikname van de nieuwe Albina-helling en inzet van de nieuwe veerboot Malani. Hij herhaalde wens voor spoedige ratificatie door het parlement van het 2021-grensprotocol.  Santokhi zei Surinames toewijding toe aan Frankrijk en CTG Frans-Guyana om de betrekkingen verder te versterken in wederzijds voordeel van beide landen en bevolkingen. “In feite zijn we het verschuldigd aan de welvaart van onze bevolkingen, aan beide zijden van de Marowijne rivier.”

De viering van de 10e verjaardag van CTG in Suriname is deel van ‘Journées Françaises à Paramaribo’, Franse dagen in Paramaribo. Een week van evenementen met typische Franse karakteristieken die afgelopen week begon. CTG-Suriname kantoor, geleid door Anne Mathieu, houdt kantoor op de Franse ambassadeur. Voor de viering kwam CTG-adviseur Mirta Tani, belast met grensoverschrijdende samenwerking naar Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May