Vakbonden vastberaden: btw verhoging brandstof terugdraaien
14 Nov, 12:45
foto
Een grote massa heeft zich vanmorgen verzameld aan de Heiligenweg. Van daaruit is er gelopen naar het Kabinet van de President waar een motie is ingediend. (Foto: René Gompers)


Op een 'mishandeling' van vakbondsleider Hugo Blanker na, is het indienen van een tweede motie bij het Kabinet van de President, ordelijk verlopen. Honderden mensen zijn vandaag op de been geweest om te tonen dat het menens voor hen is dat de verhoging van btw op brandstof van 5 naar 10% teruggedraaid moet worden.

De mensen waren al vroeg op de been. Ze hadden zich verzameld aan de Heiligenweg. Een deel zoals verpleegsters, politiemensen, penitentiaire ambtenaren en van andere diensten hebben in uniform aan de protestmars deelgenomen. Ook waren veel leerkrachten bij de actie. Diverse scholen waren dicht. Vóór de loop is de mensen wederom op het hart gedrukt om zaken netjes te houden "want we moeten geen herhaling van 17 februari hebben".

De loop is nogal gemoedelijk geweest. Bij het kabinet aangekomen bleek dat er een incident is geweest. Vakbondsleider Blanker was bij de ingang behoorlijk geïrriteerd. Hij geeft aan dat hij alvast naar binnen is geweest om te melden dat de motie onderweg is. Maar hij is door een lid van de veiligheid gesommeerd de ruimte te verlaten. Blanker probeerde nog het een en ander uit te leggen maar is door de veiligheidsman gestoten, deelt hij mee.

De motie waarin is opgenomen dat de vergadering van samenwerkende bonden  met een deel van de voorstellen van de regering instemt maar niet met het doorvoeren van de verhoging van btw belasting op brandstof, is overhandigd aan directeur Adjai Moensi. Hij gaat er werk van maken dat de president het gauw onder ogen krijgt. Moensi heeft meegedeeld dat hoewel de president uitlandig is hij wel bereikbaar is.

Voordat de motie is overhandigd heeft Blanker ook zijn beklag bij Moensi gedaan. Hij wil dat er maatregelen tegen de dader van zijn onheuse behandeling worden genomen.

Na de indiening hebben de leiders de menigte toegesproken. Hen is meegedeeld dat zij zich gaan terugtrekken om de volgende stappen te bespreken. Het besluit wordt tijdig bekendgemaakt wordt er meegedeeld.
Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June