India sluit basisscholen, luchtkwaliteit wordt slechter
05 Nov, 16:51
foto
Delhi is een van de meest vervuilde steden in de wereld gedurende het hele jaar. (Getty Images)


Basisscholen in de Indiase hoofdstad blijven tot 10 november gesloten vanwege de hoge vervuilingsniveaus, zei een minister van de regering van Delhi in een bericht op sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter. "Aangezien de vervuilingsniveaus hoog blijven, zullen de basisscholen in Delhi tot 10 november gesloten blijven", zei minister van Onderwijs, Atishi Marlena, van Delhi.

Voor groep 6 tot en met 12 krijgen scholen de mogelijkheid om over te schakelen naar online lessen, voegde ze eraan toe.

New Delhi staat bovenaan een realtime lijst van de meest vervuilde steden ter wereld, samengesteld door de Zwitserse groep IQAir.

De luchtkwaliteitsindex (AQI) van de stad bedroeg zondag 471, waarmee de stad in de categorie 'gevaarlijk' valt. Het werd gevolgd door Lahore in Pakistan met een "zeer ongezond" aantal van 261.

De giftige lucht van zaterdag had Sri Lanka gedwongen de training af te gelasten. Het team oefende maandag voor een WK-wedstrijd tegen Bangladesh in de zwaar vervuilde Indiase hoofdstad.

Een AQI van 0-50 wordt als goed beschouwd, terwijl niveaus 400-500 gevolgen hebben voor gezonde mensen en gevaarlijk zijn voor mensen met bestaande ziekten.

De luchtkwaliteit in de stad daalde donderdag voor het eerst dit seizoen tot ernstige niveaus. De verwachting is dat de situatie de komende twee weken nog verder zal verslechteren, zeggen wetenschappers.

De minister van Milieu van Delhi heeft een spoedvergadering belegd om de situatie te beoordelen. De hoofdstad is een van de meest vervuilde steden ter wereld.

De lucht in Delhi wordt in de winter bijzonder giftig vanwege verschillende factoren, waaronder het verbranden van oogstresten door boeren, lage windsnelheden en het afsteken van vuurwerk tijdens festivals.

De luchtvervuiling van de stad piekt van 1 tot 15 november, wanneer het aantal stoppelverbrandingsincidenten in de buurstaten Punjab en Haryana toeneemt, zo blijkt uit onderzoek van het Delhi Pollution Control Committee.

Donderdagavond overschreed de concentratie van PM2,5 – fijn stof dat de longen kan verstoppen en tal van ziekten kan veroorzaken – in verschillende delen van de stad en haar voorsteden zeven tot acht keer de veilige grens van 60 microgram per kubieke meter, zo blijkt uit overheidsgegevens.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May