Ori: Verhuizing scholen dichtbij rivieren noodzakelijk
30 Oct, 02:53
foto
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: René Gomeprs)


De problemen met het onderwijsproces in het binnenland, zoals een tekort aan en slechte accommodatie van leerkrachten én slechte staat van sommige scholen zelf, nemen met de gevolgen van klimaatverandering alleen maar toe. De overheid overweegt om de scholen, die veelal langs de rivieren staan, te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden. Anders gaan ze "continu onderwater lopen." Maar het verplaatsen is ook een uitdaging op zich. Er worden naar oplossingen gezocht, deelt minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur mee."

Ori merkt op dat het ministerie rekening houdt met de gevolgen van klimaatverandering. De laatste jaren treden rivieren vaker buiten hun oevers en leggen soms hele dorpen onderwater. Dit legt nog meer druk op het onderwijsproces dat al met zoveel moeite wordt opgestart en draaiende wordt gehouden.

"Een aantal van onze scholen zit in een te diepe dal richting de rivieren," geeft Ori aan. "In het ergste geval gaan we ze moeten verplaatsen. Omdat het een blijvende zorg is dat sommige scholen gewoon continu onderwater gaan lopen. Dat zijn grotere zorgen die we hebben." Een plan van aanpak is er nog niet geeft de bewindsman aan.

"Er is nu wel een team van deskundigen geformeerd voor het binnenland -ik heb professor Jabini gevraagd om dat te leiden- waarbij we onder andere gaan kijken naar een aantal scholen. We weten dat technisch een aantal veel te laag ligt en dichtbij de rivier is. We zullen er alles aan doen om een alternatieve plek aan te wijzen om de scholen te verplaatsen. Want het is bouwtechnisch niet te doen om onderhoud te plegen omdat je water naar zee draagt. Dus je moet echt naar een alternatieve plek."

Ori: "Het is altijd moeilijk voor de dorpelingen om te kiezen voor hogere plekken omdat de mensen een bepaalde omgeving appreciëren om te zijn. Historisch, vanuit de familie. Dus we moeten ook rekening houden dat wanneer we scholen gaan verplaatsen, dat ding op een aparte manier en in overleg met het dorpsgezag moet gaan gebeuren. Dat zijn natuurlijk langere processen maar dat wij straks moeten komen met een geïntegreerd plan, dat is een feit. Want als we zo doorgaan gaan we alleen problemen krijgen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May