Column: Cultuur barbarisme bij bouw DNA vergadercomplex
24 Oct, 00:59
foto
De bouw van het vergadercomplex van De Nationale Assemblee is met een smet begonnen. Ondanks alle kritiek heeft president Chan Santokhi het startsein voor de bouw gegeven op 12 oktober. (Beeld: RTV Express)


Het lijkt wel stilte voor de storm in de kwestie van de bouw van het vergadercomplex van De Nationale Assemblee (DNA). Nadat er flink wat stof is opgewaaid over de bouw nationaal en internationaal, schijnt de regering te begrijpen dat er iets moet gebeuren om de reputatie van het land te redden. De druk op de ketel is te groot om deze te negeren. Suriname is letterlijk op de kaart geplaatst door Paramaribo op de Werelderfgoedlijst te laten prijken. Hetzelfde geldt voor Centraal Suriname Natuurreservaat en recent nog Jodensavanne.

Jarenlang wordt er lobbywerk verricht en er moet voldaan worden aan heel veel eisen om erkenning te krijgen van Unesco. Er wordt hiervoor niet over één nacht ijs gegaan. Het land moet ook akkoord gaan met de voorwaarden die er gesteld worden. De historische binnenstad is iets om heel trots op te zijn. Hoeveel dingen hebben wij om trots op te zijn. Meer dan we denken, maar de negativiteit komt steeds naar boven opborrelen, alsof de riolering verstopt is met grote ego's.

Behalve dat het ontwerp van het vergadercomplex in strijd is met wat er is afgesproken voor de historische binnenstad, is er ook veel mis met de gunning. De regering speelt doofstom over de vraag die indringend is gesteld door velen over waarom Bouwvast Jankie verkozen is boven het consortium Dundas/Alginco. Alles was al - op ondertekening na - in kannen en kruiken dat de laagste inschrijver die ook voldoet aan alle eisen, de gunning zou krijgen. De Onderraad Aanbestedingen en Gunningen (ORAG), voorgezeten door de koning himself, heeft veto uitgesproken. De hele procedure is omzeild en de hoogste inschrijver heeft het werk gekregen. Er wordt geen antwoord gegeven over dit ingrijpen van de ORAG. Dit is de voedingsbodem voor corruptie. Straks komt DNA uitleggen dat de wet op aanbesteding en gunning op aandringen van het IMF moet worden gewijzigd. Die wet is in voorbereiding, maar voorlopig wordt naar de donkere kant van de tunnel getuurd.

De regering is fout, maar De Nationale Assemblee wast onterecht de handen in onschuld. Ook al is de bouw van het vergadercomplex in handen gelegd van Openbare Werken, maar het is DNA die de regering dient te controleren. Maar in dit geval zijn de regering en DNA (coalitie) zoals het vaak gebeurt, twee handen op één buik. DNA is verblind door tijdens deze regeertermijn vergaderen in een nieuw gebouw, alsof velen vooruit zien en weten dat ze na deze periode niet meer welkom zijn in 's lands vergaderzaal. Dus het is een prestigekwestie geworden.

Het feest zal echter niet zoals gepland met toeters en bellen gehouden kunnen worden. Het kan nooit zo zijn dat de volksvertegenwoordigers ver boven het volk dat ze horen te vertegenwoordigen, boven hun stijl gaan leven. De meeste mensen die op 25 mei 2020 hebben gestemd, eten allang niet meer 3 maal daags, maar in drie dagen één keer. In plaats van prioriteiten te stellen, wordt gekeken naar glitter & glamour en wordt de aardbol rondgereisd om zogenaamd succes te boeken in het buitenland, maar in eigen land is het kommer en kwel. Het wordt tijd om tot inkeer te komen en in belang van het cultureel-historisch erfgoed van Suriname, de nodige correcties te plaatsen! Dit is cultuur barbarisme!

Nita Ramcharan

Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April