Chevron gaat Hess Corp. overkopen in mega oliedeal
23 Oct, 14:49
foto
John Hess, CEO van Hess Corp. (l) en Mike Wirth, voorzitter van Chevron Corp.


Chevron Corporation heeft maandag, vandaag, aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst is aangegaan met Hess Corporation om alle uitstaande aandelen van Hess te verwerven in een volledige aandelentransactie ter waarde van US$53 miljard, of US$171 per aandeel op basis van de slotkoers van Chevron op 20 oktober 2023. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zullen de aandeelhouders van Hess 1,0250 aandelen van Chevron ontvangen voor elk Hess-aandeel. De totale ondernemingswaarde, inclusief schulden, van de transactie bedraagt US$60 miljard.

De overname van Hess verbetert en diversifieert de toch al bevoorrechte portefeuille van Chevron en omvat nu het Stabroek Block voor de kust van Guyana. Deze licentie, beheerd door ExxonMobil, is een buitengewone troef met toonaangevende kasmarges en een lage koolstofintensiteit die naar verwachting de productiegroei in het komende decennium zal opleveren.

In het offshore-gebied van Suriname delen Chevron en Hess de exploratierechten in Blok 42 samen met Shell, terwijl Chevron ook de rechten heeft verworven in Blok 5 en 7 in de Surinaamse wateren.

De activa van Hess in Bakken voegen nog een leidende Amerikaanse schaliepositie toe aan de DJ- en Permian-bekkenactiviteiten van Chevron en versterken de binnenlandse energiezekerheid verder. Verwacht wordt dat het gecombineerde bedrijf de productie en de vrije kasstroom sneller en langer zal laten groeien dan de huidige vijfjaarlijkse verwachting van Chevron.

Daarnaast wordt verwacht dat John Hess zal toetreden tot de Raad van Bestuur van Chevron.

"Deze combinatie positioneert Chevron om onze prestaties op de lange termijn te versterken en onze bevoorrechte portefeuille verder te verbeteren door activa van wereldklasse toe te voegen", aldus Mike Wirth, voorzitter en CEO van Chevron. "Belangrijk is dat onze twee bedrijven vergelijkbare waarden en culturen hebben, met de nadruk op veilig en integer opereren, het aantrekken en ontwikkelen van de beste mensen, het leveren van positieve bijdragen aan onze gemeenschappen en het leveren van een hoger rendement en een lagere CO2-uitstoot."

Pierre Breber, CFO van Chevron, zei dat, voortbouwend op de staat van dienst van het bedrijf op het gebied van succesvolle transacties, de toevoeging van Hess naar verwachting de groei van de vrije kasstroom van Chevron verder zal vergroten. "Met meer vertrouwen in de verwachte kasstroomgeneratie op lange termijn is Chevron van plan meer geld terug te geven aan de aandeelhouders met een hogere groei van het dividend per aandeel en hogere terugkoop van eigen aandelen."

CEO van Hess Corp., John Hess, zei dat deze strategische combinatie twee sterke bedrijven samenbrengt om een vooraanstaand geïntegreerd energiebedrijf te creëren. "Ik ben trots op onze mensen en op wat we hebben bereikt als bedrijf, dat een van de beste groeiportfolio's in de sector heeft, waaronder Guyana, 's werelds grootste olie-ontdekking van de afgelopen tien jaar, en de Bakken-schalie, waar we een leidende olie-exploitant en gasproducent zijn."

Sinds 2015 zijn er in Stabroek Block ruim 11 miljard vaten olie-equivalent gevonden. Er zijn twee productieprojecten lopende, een derde zal binnen enkele weken online komen en nog twee ontwikkelingen zijn in aanbouw. Een zesde wacht ook op goedkeuring.

Hess zei dat Chevron een gediversifieerde activaportefeuille van wereldklasse heeft en een van de sterkste balansen en cashrendementprofielen in de sector.

"Ik geloof dat onze strategische combinatie een bedrijf creëert dat in elk opzicht sterker is, met het leiderschap, de activaportfolio en de financiële middelen om ons door de energietransitie te leiden en de komende jaren aanzienlijke aandeelhouderswaarde te leveren", aldus Hess.

De transactie is unaniem goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven en zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 worden afgerond. De overname is onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Hess. Het is ook onderworpen aan wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May