Para verrast met hagelbui donderdag
13 Oct, 10:19
foto
Ijsblokjes die opgevangen zijn door mensen in het district Para. De beelden zijn gedeeld op social media.


Bewoners van Para zijn donderdagmiddag verrast geworden door een regen van 'ijsblokjes'. Het heeft weer eens gehageld in Suriname. Een aantal personen heeft op social media zijn ervaringen gedeeld. Meteoroloog Dwight Samuel merkt op dat het fenomeen zich kan blijven herhalen: hoe heter het wordt hoe hoger de kans op hagel.

De afgelopen jaren heeft het vaker gehageld. Het is zo wat de eerste keer dat het fenomeen in het district Para is vastgelegd. "Onze eigen mensen hebben de hagel waargenomen op Zanderij en omgeving," deelt Samuel mee. "Het is in de late middaguren gebeurd." Een aantal bewoners heeft het fenomeen vastgelegd en gedeeld op social media. De reacties zijn divers: een deel is enthousiast, anderen zien het als een waarschuwing van het veranderende weer.

Enkelen willen graag een hagelbui in Paramaribo "voor de afkoeling want het is zo heet". Velen vragen zich af hoe het ijs kan regenen terwijl het land door een periode van extreme hitte gaat. Samuel geeft aan dat het juist verwachtbaar is. "Hoe heter het wordt hoe meer kans op hagel," geeft hij aan. "In Europa is het normaal dat er juist in de zomer meer hagelbuien zijn."  

De technische uitleg gaat als volgt: "Hagelstenen komen voor in de Cumulonimbus wolk. Deze wolk is verantwoordelijk voor onweer. Hoe groter de verticale extensie van deze wolk, hoe actiever het zal zijn. Ook zal het ervoor zorgen dat de hagelstenen groter kunnen worden. Hoe hoger de temperatuur hoe groter (verticaal) deze wolk kan worden."

"Natuurlijk heb je ook een hoge vochtigheidsgraad nodig en nog enkele andere atmosferische karakteristieken," merkt de weerman op. "Maar belangrijk is... hoge temperaturen, storing op middelbaar en hoger niveau in de atmosfeer, voldoende vochtige lucht op lager niveau." Het fenomeen zou zich kunnen herhalen aangezien het einde van de hitte nog niet in zicht is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May