VHP-Mediacommissie brengt Santokhi weer in verlegenheid
05 Oct, 12:45
foto


De VHP mediacommissie die in de samenleving niet echt bekend staat om haar beschaving en intellectueel vernuft, heeft ondanks het feit dat er een spreekwoord luidt dat “wie geschoren wordt stil moet zitten” toch gemeend te bewegen. En weer op de bekende kleuterachtige manier zoals wij van hen gewend zijn, door onprofessioneel op de man te spelen. De VHP-Mediacommissie lijkt hierdoor machteloos te staan tegenover de keiharde feiten en cijfers die worden weergegeven in de onderstaande wisselkoersgrafiek. Als spreekbuis van de president van Suriname zouden zij beter moeten weten en met solide argumenten moeten komen. Het is gedurende de afgelopen drie jaar wel glashelder gebleken wie werkelijk de wolf in schaapskleren is na 3 jaar regeren.

Zelfs de smeekbeden van president Chandrikapersad Santokhi in zijn jaarlijkse toespraak in De Nationale Assemblee om negativiteit en persoonlijke aanvallen te vermijden, hebben deze omhooggevallen amateurs er niet van kunnen weerhouden om zich op glad ijs te begeven. De VHP Mediacommissie maakt gebruik van verouderde cijfers uit de jaren 90, die weinig waarde toevoegen aan hun zwakke argumentatie en in feite weinig belangstelling wekken. In plaats van een inhoudelijke reactie te geven op mijn grafiek over de huidige wisselkoers, die overigens is samengesteld met gegevens van de Centrale Bank van Suriname, wordt deze domweg bestempeld als misleidend. Hiermee schiet de VHP-commissie zichzelf ongelukkig in de voet en biedt ze critici nog meer mogelijkheden om het beleid van de VHP, dat overduidelijk tekort is geschoten, verder te bekritiseren.


IMF
Gezien de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen in Suriname is het een zorgwekkende constatering dat ons land nog steeds afhankelijk is van externe steun. Na bijna 50 jaar onafhankelijkheid zouden wij allang in staat moeten zijn om op onze eigen benen te staan. De huidige regering geeft echter de voorkeur aan het inschakelen van organisaties zoals het IMF en andere dure bemiddelingsbureaus om onze economische problemen aan te pakken. Terwijl men aan het begin van deze regeerperiode juist van overtuigd was dat alleen Hindoestanen in staat zijn om Suriname te ontwikkelen. We zien Santokhi echter constant hulp van buitenaf zoeken, in plaats van eerst intern onze eigen uitdagingen aan te pakken. Dit resulteert in situaties die onze nationale soevereiniteit en waardigheid aantasten, wat een teleurstellende ontwikkeling is en niet strookt met het concept van zelfbeschikking.

Suriname bevindt zich internationaal gezien in de groep van landen met de laagste belastingdruk, zoals geïllustreerd in de onderstaande grafiek. Samen met Mexico (16%) behoort Suriname tot de landen met de geringste belastinginkomsten, gemeten als een percentage van het bruto binnenlands product (BBP) in vergelijking met andere landen in de regio. Dit zou voor elke weldenkende regering een duidelijke aansporing moeten zijn om het belastingstelsel kritisch te heroverwegen en te herstructureren, aangezien belastingen wereldwijd bij uitstek fungeren als het fundament voor duurzame welvaart en ontwikkeling van een land en zijn bevolking.

Wat doet deze teleurstellende president echter? Hij stelt de meest discutabele persoon van het land Ronnie Brunswijk aan als hoofd van de goudordening. Is het dan niet raar dat het volk zich afvraagt wat er in het verstand van uw president Santokhi omgaat om tot zo een onverstandige daad over te gaan? Terwijl wij als onafhankelijke natie een instituut hebben waar deze uitermate kritieke taak thuishoort.


 
Meerdere malen heb ik via diverse kanalen voorgesteld om de belastingdienst drastisch te hervormen om het belastinggebied en de inning voor de goud- en houtsector significant te verbeteren. Dat zou kunnen helpen bij het vergroten van de goudvoorraad bij de Centrale Bank, om zodoende de inflatie en wisselkoers te stabiliseren, maar bovenal om minder afhankelijk te zijn van het buitenland.

Waarom weigert uw regering om nieuw geld uit te geven om de excessief uitstaande SRDs bij de winkeliers, handelaren, cambio’s, Casino’s en drugs kingpins in kaart te brengen? Waarom durft de president dit voorstel dat ik al in 2021 heb gepresenteerd niet in gang te zetten, zodat daarmee gelijk de belastingaangiftes gecontroleerd kunnen worden en waar nodig naheffingen kunnen volgen en miljoenen aan zwart geld geconfisqueerd kan worden?

Deze regering gaat echter schaamteloos door met het beschermen van corrupte en criminele figuren en het misbruiken van het openbaar ministerie. De nieuwe aangestelde procureur-generaal wordt daarom hierbij gewaarschuwd dat zij mogelijk juridische gevolgen kan ondervinden indien zij betrokken is bij het verdoezelen van strafbare feiten in samenwerking met president Santokhi. In het geval dat een toekomstige regering, die de principes van de trias politica eerbiedigt, aan de macht komt, zal zowel zij als president Santokhi zich voor hun misdaden moeten verantwoorden voor de strafrechter.

Peter M. Wolff                                                                                                                                                        Petermartinwolff@outlook.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May