Column: Het kan anders,...in landsbelang in landsvergaderzaal
03 Oct, 00:59
foto


Af en toe laat De Nationale Assemblee zien dat de 51 volksvertegenwoordigers allemaal Surinamers zijn en voor het belang van het volk op de pluche zetels mogen plaatsnemen. Een historisch moment is maandag een paar keer gevallen bij het in behandeling nemen van de initiatiefwet voor de wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling. 300.000 kiezers mogen op 25 mei 2025 opnieuw naar de stembus. Velen staan niet meer te popelen om leiders te kiezen die in alle kleuren en geuren het paradijs op aarde beloven. De praktijk wijst immers dat het pad slechts een smalle weg is en bezaaid is met doorns en scherven.

Maar gisteren - niet op een blauwe maandag - was het werkelijk een historische dag. De belofte dat de Grondwet en Kiesregeling in oktober zouden worden behandeld, is waargemaakt. Op de eerste werkdag - en niet eens op een gebruikelijke vergaderdag - is heel constructief vergaderd over de twee wetten die het mogelijk zullen maken dat de verkiezingen kunnen worden gehouden. Dat alle vijf fractieleiders het initiatief hebben genomen om deze wetswijziging in te dienen, is een unicum. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

De wetswijzigingen moeten met twee derde meerderheid worden aangenomen. ABOP/PL-fractieleider Obed Kanape is bereid, wat een wijnliefhebber niet zou doen, om water te doen in de begeerde drank. Hij heeft wijn en water meegenomen naar de koffiekamer van 's lands vergaderzaal. Hoewel onder andere zijn partij zich fel had gekant tegen de landelijke evenredigheid en wijziging van de Kiesregeling, wordt bereidheid getoond om in algemeen belang te handelen.

Er is veel werk aan de winkel. Om uitleg te geven over de verkiezingen en het stemmen, moet elke keer bergen werk worden verzet. Nu gaat de situatie helemaal veranderen. Er zullen geen tien kiesdistricten meer zijn, maar Suriname wordt één groot kiesdistrict. Koning Bravo heeft al door dat zijn achterban uit het hele land op hem mag stemmen. Hij is speciaal van Marowijne naar Paramaribo verhuisd, om daar de strijd te voeren. Maar nu is dat niet meer nodig, want het wordt een gelijkopgaande strijd in het ganse land. De stem van Coronie is evenveel waard als die van Paramaribo of Kwamalasamutu.

In elk geval is iedereen in wezen het met elkaar eens. We gaan voor one person, one vote, one value. Niemand is meer of minder dan de ander. Op de eerste dag van de debatten bleek al dat er wezenlijke bijdragen geleverd kunnen worden om het kiesstelsel verder te perfectioneren. Er wordt eensgezind gewerkt aan een goede wet, want ook na 2025 moet de wijn fruitig blijven en het water dat nu erin gedaan wordt, moet snel verdampen. De eensgezindheid waarmee deze kwestie wordt aangepakt, geeft hoop dat ook olie en gas een nationale aanpak zal krijgen. Deze zaken moeten regeringen overstijgend zijn. Vanaf 1975 wordt keer op keer bewezen dat macht maar tijdelijk en vergankelijk is. Het lot van de politici die machtsdronken raken nadat ze in het zadel zitten, wordt uiteindelijk alleen bepaald door het rode potlood, hard en onverbiddelijk.

Nita Ramcharan
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July