Brazilië: Taskforce voor ongekende droogte Amazonegebied
29 Sep, 06:46
foto
Dit jaar is de impact van het fenomeen El Niño groter dan normaal, zeggen weerexperts. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse regering bereidt een taskforce voor om noodhulp te verlenen aan inwoners in het Amazonegebied die getroffen zijn door een ernstige droogte die gevolgen heeft gehad voor de rivieren die hun levensonderhoud ondersteunen, zei minister van Milieu Marina Silva.

Lage rivierstanden en warmere wateren hebben massa's vissen gedood die op het rivieroppervlak drijven en het drinkwater verontreinigen, zei ze. "We hebben een zeer zorgwekkende situatie. Deze recorddroogte heeft de riviertransportroutes verstoord, waardoor voedsel- en watertekorten dreigen, en er begint al een grote vissterfte", vertelde ze in een interview aan Reuters.

Ongeveer 111.000 mensen zijn getroffen in een regio waar een groot deel van de eiwitten van de bevolking afkomstig is van de visserij, die enige tijd zal worden opgeschort, voegde ze eraan toe.

Het burgerbeschermingsagentschap waarschuwde dat de droogte uiteindelijk tot 500.000 mensen in het Amazonegebied zou kunnen treffen.

Op de website van de haven van Manaus staat dat het waterpeil van de Rio Negro sinds half september met gemiddeld 30 centimeter per dag daalde en woensdag op 16,4 meter stond, ongeveer zes meter onder het niveau op dezelfde dag vorig jaar.

De federale taskforce zou door de luchtmacht naar de deelstaten Amazonas en Acre worden vervoerd met water, voedsel, medicijnen en andere hulpmiddelen, zei Silva.

De regering heeft ook 140 miljoen reals (US$27,76 miljoen) toegewezen aan het baggeren van rivieren en havens in de regio om het transport op gang te houden als het waterpeil daalt, voegde ze eraan toe.

De droogte in het Amazonegebied is, net als de overstromingen in het zuiden van Brazilië, het gevolg van het fenomeen El Niño, dat het oppervlaktewater in de Stille Oceaan opwarmt. Dit jaar is de impact groter dan normaal, zeggen weerexperts.

Silva zei dat dit het effect was van een periodieke El Niño-vermenging met veranderingen in weerpatronen als gevolg van de opwarming van de aarde. "We zien een botsing van twee verschijnselen: het ene natuurlijke is El Niño en het andere is een door mensen veroorzaakt fenomeen, namelijk de verandering in de temperatuur van de aarde", zei ze.

Deze combinatie, verergerd door de klimaatverandering, heeft geleid tot droogte die nog nooit eerder in het Amazonegebied is gezien en "is onvergelijkbaar sterker en zou vaker kunnen voorkomen", voegde ze eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May