Oekraïense president Zelensky: Wij willen gehoord worden
19 Sep, 06:49
foto
Het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York City zal deze week gastheer zijn van de 78e jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering, waarbij de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne centraal zullen staan. (Foto: Reuters)


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had maandag een ontmoeting met gewonde Oekraïense soldaten in een ziekenhuis in New York City, kort nadat hij in de Verenigde Staten was aangekomen om de wereldleiders bij de Verenigde Naties toe te spreken.

Tijdens zijn eerste persoonlijke bezoek aan de 193 leden tellende wereldorganisatie sinds de Russische invasie van zijn land in februari 2022 zal Zelensky dinsdag, vandaag, spreken voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN op hoog niveau.

"Voor ons is het heel belangrijk dat al onze woorden, al onze boodschappen door onze partners zullen worden gehoord", vertelde Zelensky aan verslaggevers tijdens een bezoek aan het Staten Island University Hospital, waar Oekraïense soldaten zijn behandeld voor amputaties.

"En als er in de Verenigde Naties nog steeds plaats is voor Russische terroristen, dan is de vraag niet aan mij, denk ik, maar aan alle leden van de Verenigde Naties", zei hij.

Zelensky reisde vanaf het vliegveld rechtstreeks naar het ziekenhuis, nadat hij maandag in New York was geland. Hij eerde de gewonde soldaten en enkele ziekenhuismedewerkers met medailles.

Zelensky zei ook dat hij woensdag een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over Oekraïne zou bijwonen, maar het was onduidelijk of hij aan de hoefijzervormige tafel van het 15 leden tellende orgaan zou blijven zitten als de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zou spreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May