Column: De puzzel van Aron Winter
08 Sep, 00:59
foto
Bondscoach Aron Winter


Nu natio de komende dagen weer twee officiële interlands gaat spelen, leef ik hartstochtelijk mee met bondscoach Aron Winter. De opstelling moet hem hoofdbrekens kosten. Daarom hoop ik maar dat hij goed kan puzzelen. Of ik zo’n puzzelaar ben? Met Sudoku ben ik blijven steken op niveau 9. Lang niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf, maar geen vergelijk met mijn oom uit Groningen. Die zet al tijden op niveau 13 de juiste cijfers in het juiste vakje. Naar eigen zeggen wacht hij op het moment dat hij met een leeg diagram mag beginnen. Dan stopt-ie ermee, want dat doe je altijd op het hoogtepunt.

Terug naar de bondscoach. Die ziet zich dezer dagen gesteld voor een heel andere puzzel. Welke spelers heeft hij tot zijn beschikking? Zag de voorselectie van twee weken terug er nog prima uit, bij de eindselectie was het maar afwachten wie op Zanderij uit het vliegtuig zouden stappen. Eerst de spelers die er niet bij zijn vrijdag tegen Grenada en dinsdag tegen Cuba. 

Hou je vast:
Sheraldo Becker, onze hoop in bange dagen, blijft in Berlijn met een pijnlijke hamstring. Dion Malone zit met een verrekte knieband op Cyprus. Sean Klaiber concentreert zich op zijn nieuwe club in Denemarken. Ridgeciano Haps revalideert in Genua. Yanic Wildschut (Oxford United) is niet wedstrijdfit en zou bovendien bezig zijn met een nieuwe transfer. Anfernee Dijksteel (Middlesbrough) heeft iets met zijn enkel, terwijl Luciano Slagveer (Puskas Akademia, Hongarije) juist last heeft van zijn sleutelbeen.

En dan blijkt – groot nieuws eigenlijk – dat ook Tjaronn Chery zich heeft afgemeld omdat hij onlangs opnieuw vader is geworden en hij zijn gezinsleven in Haifa (Israël) te belangrijk vindt om voor een paar voetbalpotjes de oceaan over te steken. Trouwens, zo voegde Winter er van de week vrij laconiek aan toe bij Inside Natio: Chery stopt er sowieso mee als international. Omdat hij inmiddels 35 is en tijdens het WK van 2026 tegen de 40 loopt.

Lekker dan, hoor ik Aron denken. Maar van enige teleurstelling laat hij niets merken. Vol goede moed pakt hij de lijst met spelers die wel beschikbaar zijn. Onder de lat is er niets aan de hand: Warner Hahn komt overgevlogen uit Japan en reserve Joey Roggeveen staat tegenwoordig in de basis bij FC Den Bosch. Achterin ziet het er ook prima uit: Damil Dankerlui (verhuisd naar Panserraikos in de hoogste Griekse divisie) is messcherp en altijd gretig. Stefano Denswil (van het Turkse Trabzonspor) is deze keer ook fit en rijp voor een plek centraal achterin. Daar komt hij dan te spelen naast Myenty Abena die steeds beter voor de dag komt bij natio. Linksachter krijgen we Shaquille Pinas, niet zijn favoriete positie weliswaar, maar alternatieven ontbreken in de selectie en als captain zeur je daar niet over.

Het middenveld wordt lastiger. Moet Diego Biseswar in de basis? Hij zit momenteel zonder club en kan sowieso nooit langer dan een uur in actie komen, maar eigenlijk bewaart hij zijn beste wedstrijden de laatste jaren voor het Surinaamse elftal. Die gaat wat mij betreft dan ook beginnen. Durven we het aan met Roscello Vlijter? Veelbelovende voetballer maar in mijn ogen sterk ondergewaardeerd: hij pakt nu zijn wedstrijdjes mee in de tweede divisie in Israël. Wel een jongen met hart voor de zaak, dus die begint ook. Gaan we ook Kelvin Leerdam opstellen? Jongen van het eerste uur, maar zijn jaren beginnen te tellen. Anders kiezen voor Dhoraso Klas? Of wie weet krijgen we het debuut te zien van Renske Adipi. Bij Robinhood zijn ze allemaal in bloedvorm en hij heeft natuurlijk zijn naam mee. De uiteindelijke beslissing voor de bezetting op het middenveld laat ik daarom met een gerust hart over aan Henk ten Cate. Die weet na de trainingen precies hoe het zit.

Dan drie man voorin, geen discussie over; zo hoort natio te spelen. Daar trekken we de lijn van Robinhood vrolijk door. Ik kom uit bij Florian Jozefzoon (in vorm bij zijn nieuwe Turkse club Bandirmaspor), Shaquille Cairo en Jamilhio Rigters. Is het verrassend dat er drie jongens uit de Surinaamse competitie in de basis verschijnen? Op dit punt ben ik het hartgrondig eens met de bondscoach: dat doet er helemaal niet toe. De mannen die bij de selectie zitten, kunnen stuk voor stuk voetballen, bij welke club of in welk land ze ook uitkomen. 

Dan ga ik nu met een Sudokuutje naar het Nederlands elftal kijken. Voor de zekerheid pak ik niveautje 8. Wat Sudoku en voetbal met elkaar te maken hebben? Simpel, heb je eenmaal de juiste oplossing voor de ene positie gevonden, dan volgt automatisch dat de andere posities ook goed zijn bezet. En andersom: vul je het ergens verkeerd in, dan loopt de rest gegarandeerd in het honderd. Punt is alleen dat je bij Sudoku maar negen cijfers hebt. Geen elf. Daar moet ik nog even op studeren.

Diederik Samwel
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May