Kleinmijnbouwer uit Paamaka krijgt lening van SRD 1 miljoen
05 Sep, 00:00
foto
Jonathan Losa, kleinmijnbouwer uit het Paamakagebied, krijgt een lening voor het opzetten van een bedrijf. Hij wordt geflankeerd door Shirley Sowma-Sumter, directielid Newmont Suriname en Sandy Cameron CEO van NOB. (Foto: René Gompers)


"Mi breyti, mi breyti, bika voor het eerst mi'e mek' so wan san' mee in mi libi," deelt Jonathan Losa glimlachend mee. Hij is een kleinmijnbouwer uit het Paamakagebied, de eerste die een leningsovereenkomst heeft getekend met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Dit is mogelijk gemaakt door Newmont Suriname. De multinational heeft een goede relatie opgebouwd met de kleinschalige mijnbouwers in haar werkgebied. Losa gaat met de lening, ruim SRD 1 miljoen, een steen- en transportbedrijf opzetten.

De overeenkomsten tussen de NOB, Newmont en Losa zijn maandag getekend in het Event Centre van de Assuria High Rise. Hiermee komt Newmont nog een afspraak na met de 'small scale miners' van Paamaka. Newmont Suriname past al vier jaren een nieuwe strategie toe om het probleem van illegale goudzoekers op zijn concessie aan te pakken; het bedrijf bouwt een stevige band op met de kleine mijnbouwers.

Ondertussen heeft een groep, ruim 60 personen, zich verenigd in de Coöperatie Small Scale Mining Paamakagebied. De mensen kunnen werken bij Newmont, maar krijgen ook trainingen om milieuvriendelijk en winstgevender te mijnen, onderwijs in heavy equipment. En nu is het ook mogelijk om geld bij NOB te lenen om een bedrijf op te zetten.

Sandy Cameron, CEO van de NOB, heeft de cheque van SRD 998.000 direct na het tekenen van de stukken, aan Losa overhandigd. Losa en zijn collega kleinmijnbouwers zijn blij. "Mi kisi fu leni wan moni voor het eerst, fu go du a wroko san mi wan du," geeft Losa aan. "M'o pur' grind, m'o pur' santi. Mi e meki ston ooktu. En nanga fu bai wan wagi, wan truck." Een machine die hij heeft besteld uit Brazilië is al aangekomen, geeft hij aan. "Dus zodra mi habi a moni in mi anu, direct mi'o start."

Shirley Sowma-Sumter, directeur Externe Relaties van Newmont, geeft aan dat de groep ook trainingen en hulp krijgt in het opzetten van een bedrijf, in een sector die niet te maken heeft met Newmont. "We bieden een alternatief," geeft ze aan. "Deze projecten zijn erop gericht om buiten Newmont, bedrijven te ontwikkelen. Newmont is  geen afnemer. Er zijn wel andere projecten waarbij de multinational goederen en diensten afneemt uit het Paamaka gebied zoals overeengekomen in de Delfstoffenovereenkomst."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May