Somohardjo: Pensioenen APF van SRD 300 naar SRD 1.350
30 Aug, 04:46
foto
Minister Bronto Somohardjo


De indexering van pensioenen van het Algemeen Pensioen Fonds (APF) is na de publicatie van het Staatsblad (S.B.2014 no 113), d.d. 7 augustus 2023 een feit. Dat betekent dat de pensioenen van de  deelnemers zijn opgetrokken van SRD 300 naar minimaal SRD 1.350. Ook is de grondslag van het pensioen verhoogd naar maximaal SRD 22.500. Het APF is een aangelegenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken,  de andere pensioenfondsen vallen onder de Centrale Bank van Suriname.

Minister Bronto Somohardjo weet dat het moeilijke tijden zijn en dat dit een druppel is op de gloeiende plaat. Hij benadrukt dat de regering er alles aan doet om verlichting te brengen voor het volk. Hij wijst er op dat alle ambtenaren maandelijks SRD 2.500 koopkrachtversterking ontvangen en zijn de verschillende sociale voorzieningen waaronder AOV en AKB al een aantal keren verhoogd.

Voorzitter Marius Karioredjo van de Pensioenraad verwijst naar de Wet Algemeen Pensioenfonds en geeft aan dat het optrekken van de minimum pensioenuitkering van SRD 300 naar SRD 1.350 zal plaatsvinden per 1 januari 2023.
Deze indexering is gebaseerd op het minimum uurloon van SRD 20, rekeninghoudende met de aanpassingen in de toekomst.

Volgens het Staatsbesluit geschiedt de indexering van de pensioenuitkering. De indexering wordt omschreven als de aanpassing van de inflaties en in dit geval aan de hand van de loonstijgingen. Bij het omslagstelsel betalen alle actieve deelnemers mede voor het pensioen van de gepensioneerden. Hiermee kan de premie van het verhoogde inkomen gebruikt worden voor het verhogen van de pensioen uitkering (indexering).

Bij kapitaaldekkingstelsel sparen de deelnemers zelf door hun pensioen. "Dit betekent dat wat je hebt gespaard je ook zal ontvangen. De mogelijkheid om jouw pensioen te verhogen is gering, alleen als de beleggingsopbrengsten de inflatie overtreffen". Hier gaat het om de particulieren waarin het in  de APF Wet 2014 is vastgelegd. De aanpassing hangt af van de loonstijgingen. Het is bij wet verplicht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May