Storm Idalia sterkt aan tot orkaan, Florida doelwit
28 Aug, 14:29
foto
De verwachting is dat Idalia de Amerikaanse deelstaat Florida als een categorie 3 orkaan zal treffen.


Tropische storm Idalia is uitgegroeid tot een orkaan en blijft in kracht toenemen, terwijl het richting de Golfkust van Florida raast. De autoriteiten hebben er bij miljoenen inwoners op aandrongen zich voor te bereiden op evacuatie in de aanloop naar een verwachte aanlanding op woensdagochtend vroeg.

Idalia, met maximale aanhoudende windsnelheden van 105 km per uur, raast in het Caribisch gebied ongeveer 145 km uit West-Cuba en trekt noordwaarts met een snelheid van 13 km per uur, zei het National Hurricane Center in een advies vanochtend.

De groeiende intensiteit van de storm en de huidige noordelijke koers zorgden ervoor dat zo'n 20 miljoen inwoners van Florida onder orkaan- en tropische stormwachten stonden.

Er wordt voorspeld dat Idalia een categorie 3 zal zijn op de orkaanwindschaal van Saffir-Simpson wanneer het aan land komt in het Big Bend-gebied in het noorden van Florida, waar de panhandle overgaat naar het schiereiland, aldus het orkaancentrum.

'Alle inwoners van Florida, jullie moeten jullie plannen uitvoeren', zei gouverneur van Florida, Ron DeSantis, maandag tijdens een persconferentie. "Dit wordt een grote orkaan. Dit wordt een krachtige orkaan en dit zal absoluut gevolgen hebben voor de staat Florida."

Lokale functionarissen langs de Golfkust van de deelstaat bereidden zich maandag voor om evacuatiebevelen uit te vaardigen, zei DeSantis, waarbij hij opmerkte dat de inwoners in het gebied zich moeten voorbereiden op het verliezen van de elektriciteit.

"Houd er rekening mee dat als je wordt opgedragen te evacueren, je geen honderden kilometers hoeft te rijden, je de deelstaat Florida niet hoeft te verlaten. Je moet eigenlijk naar hoger gelegen gebieden gaan", zei hij, eraan toevoegend dat veel scholen districten ook van plan waren om lessen te annuleren.

Tegen dinsdag kunnen aan de Golfkust van Florida, in het zuidoosten van Georgia en in het oosten van Noord- en Zuid-Carolina hevige regenbuien met 10 tot 20 cm neerslag worden verwacht, die verspreide flitsen en stedelijke overstromingen kunnen veroorzaken.

Samen met de hevige regen kunnen windsnelheden van meer dan 180 kilometer per uur resulteren in een levensbedreigende stormvloed, waarschuwde het centrum.

Zoals veel gemeenschappen aan het strand langs de kust opende de stad Bradenton maandag zandzakstations en riep haar 55.000 inwoners op om waakzaam te blijven.

"Laten we voorbereid zijn: beveilig spullen die in de lucht kunnen vliegen, tank de auto vol, zorg dat je contant geld en flessenwater bij de hand hebt", staat er in een bericht op het sociale mediaplatform X.

Noodschuilplaatsen

In andere gemeenschappen, zoals Hillsborough County, hebben functionarissen de noodtoestand uitgeroepen en schuilplaatsen opgezet waar mensen in nood de storm kunnen doorstaan.

DeSantis vaardigde de noodtoestand uit voor 46 provincies in Florida die het grootste deel van het noordelijke deel van de staat bestrijken. Ongeveer 5.500 leden van de Nationale Garde werden gemobiliseerd, terwijl 2.400 hoogwatervoertuigen en een tiental vliegtuigen werden ingezet voor reddings- en herstelwerkzaamheden.

Samen met duizenden elektriciteitswerkers die zijn ingezet om de stroom snel te helpen herstellen nadat de storm voorbij is, heeft de staat ongeveer 3 miljoen liter drinkwater en 1,5 miljoen maaltijden klaar om uit te delen aan mensen in nood na de storm, zei DeSantis.

Duke Energy, dat vele delen van Noordwest-Florida bedient, zei dat het bemanningen en uitrusting aan het voorbereiden was om op de storm te reageren als klanten de stroom zouden verliezen.

Ten oosten van Idalia slingerde orkaan Franklin, de eerste grote orkaan van het seizoen, over de Atlantische Oceaan, waar hij naar verwachting de komende twee dagen naar het noordoosten zou draaien. De orkaan van categorie 3 dreigde de hele week met zware deining naar Bermuda en de oostkust van de VS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May