Toon gezet: La Roja vs de Lionesses in finale WK vrouwen 2023
20 Aug, 06:45
foto
Het Spaanse wonderkind Salma Paralluelo (19) lijkt te gaan schitteren in de finale van het WK vrouwenvoetbal 2023. (Foto: AFP)


De twee Europese zwaargewichten, Spanje en Engeland, sluiten het WK vrouwenvoetbal 2023 toernooi af in wat een spannende finale van hoog niveau belooft te worden. De wedstrijd wordt om 7 uur 's morgens Surinaamse tijd afgewerkt in Stadion Australië in de de Australische hoofdstad Sydney.

Het markeert het einde van een opmerkelijk toernooi waarin al het mooie dat spel te bieden heeft, is ingekapseld; van de groepsfasen die oscilleerden tussen hoog scorende mismatches en strakke, voorzichtige verdedigende vertoningen tot de hoogwaardige knock-outfasen doorspekt met tegenslagen, penaltydrama en de uitingen van vreugde en hartzeer die gepaard gaan met zulke hoge druk.

La Roja (Spanje) scoorde maar liefst 17 doelpunten in het toernooi. Na een dominante eerste twee wedstrijden en al gekwalificeerd voor de knock-outfase, gunden ze zichzelf zelfs een verminderde focus en werden ze met 4-0 verslagen door Japan.

In de knock-outfase hadden ze het moeilijker en schraapten ze voorbij Nederland met 2-1 in de kwartfinale met een winnend doelpunt in de 111e minuut. In de halve finale serveerden Zweden en Spanje een thriller, waarbij Olga Carmona in de 89e minuut het winnend doelpunt scoorde met een heerlijk afstandsschot dat van de lat en over de lijn stuiterde.

De Lionesses (Engeland) hebben nog geen wedstrijd verloren in het toernooi en hebben een aantal indrukwekkende resultaten behaald, niet in de laatste plaats hun 3-1 overwinning op co-host Australië in de halve finale.

Ze hebben echter soms enige kwetsbaarheid getoond, vooral tegen Nigeria, dat Engeland in de kwartfinale had kunnen verslaan als het niet voor een eigenzinnige afwerking was geweest.

Als de laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten iets is om bij stil te staan, dan staat ons een traktatie te wachten. In de kwartfinales van het EK van vorig jaar kwam Engeland terug van een achterstand en won nadat Esther Gonzalez met een doelpunt in de eerste helft Spanje op voorsprong had gezet.

De langeafstandsaanval van Georgia Stanway in de laatste minuten om het te winnen voor de uiteindelijke kampioenen zal ongetwijfeld nog vele malen worden herhaald in de Engelse kleedkamer voorafgaand aan de finale van zondag.

In het team van Spanje zal full-back Olga Carmona zal naar verwachting een plaats in de basiself behouden, nadat ze indruk had gemaakt door de afwezigheid van Oihane Hernandez, die beschikbaar is voor de finale na een schorsing.

Bij de Engelsen moet coach Sarina Wiegman beslissen of hij met Ella Toone, die scoorde in de halve finale, of met ontsnappingsster Lauren James, die na een schorsing van twee wedstrijden weer inzetbaar is, start.

Spelers waar je op moet letten
Spanje:
Aitana Bonmati, de veelzijdige middenvelder van Barcelona, is uitgegroeid tot de belangrijkste spelmaker van Spanje en scoorde drie doelpunten in het toernooi.

Om haar prestaties in perspectief te plaatsen, zei Pep Guardiola, de manager van Manchester City voor mannen: "Ik zou zeggen dat zij (Bonmati) is als de vrouwen (Andrés) Iniesta die voor Barcelona speelt". Veel lof inderdaad van een van de meest succesvolle managers van het voetbal.

Engeland:

Keira Walsh, een andere middenvelder van Barcelona, heeft haar nationale team gezegend met gratie, kalmte en intelligentie, en is een vitaal radertje in de machine van Wiegman geweest.

Ze heeft het tot nu toe misschien niet op het wedstrijdformulier gehaald, maar ze is de onbezongen held van Engeland en heeft het spel op het middenveld gedicteerd voor de Lionesses.

Ella Toone scoort een gelijkmaker in de 84e minuut terwijl Engeland van een achterstand komt en Spanje met 2-1 verslaat op weg naar het winnen van de Euro 2022-trofee (Getty Images)

Spanje en Engeland hebben hebben elf keer gespeeld tegen elkaar gespeeld, waarbij Engeland zes keer won, Spanje twee keer en drie keer gelijk speelde.

Spanje was zesde op de wereldranglijst van de FIFA voorafgaand aan het WK dat op 20 juli begon, terwijl Engeland vierde was.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May