Tsang: Regering komt verkiezingsbelofte koers niet na
08 Aug, 14:38
foto
Assembleelid Stephen Tsang (NDP)


Dat Suriname binnenkort grotere bankbiljetten zal introduceren is handig voor de zakenlieden, maar het is ook een teken dat de regering niet in staat is geweest de koers terug te brengen onder de SRD 7, zoals beloofd tijdens de verkiezingsperiode. Dit zegt Assembleelid Stephen Tsang (NDP) in gesprek met Starnieuws. Volgens de politicus is er een loze belofte gemaakt door de VHP alleen om de verkiezingen te kunnen winnen. De koers voor de US$ is nu rond de SRD 38.5. Dit werkt door op alle prijzen en diensten.

Tsang geeft aan dat de grotere biljetten geen invloed zullen hebben op de inflatie. Hij benadrukt dat er te weinig is gedaan om de productie omhoog te brengen. Dit is de enige manier om de inflatie terug te dringen. Tsang wijst erop dat bijna vier jaar lang de inflatie rond de 55% is. Wanneer mensen stellen dat de vorige regering de koers kunstmatig op SRD 7 heeft gehouden, vraagt hij zich af als dat ook het geval is geweest met de inflatie die rond de 5% was. Tsang vindt het niet gepast dat de informatie omtrent grote bankbriefjes niet afkomstig is van de regering, maar vanuit de Bankiersvereniging en de Centrale Bank van Suriname. Het Assembleelid vraagt zich af wat de concrete maatregelen zijn die de regering zal treffen op het monetair gebied.

Het Assembleelid vindt dat transparantie bij de regering ontbreekt. Hij heeft ettelijke malen vragen gesteld, onder andere over de overeenkomst met de bondholders van Oppenheimer, maar de antwoorden worden niet gegeven. Hij vindt dat de regering het parlement niet serieus neemt. Voor vandaag staat de beantwoording over vragen gesteld tijdens het 'vragenuurtje' afgelopen maand, weer op de agenda. Tsang stelt dat de vorige regering diverse leningen heeft gesloten om de productie een duw te geven. Zo verwijst hij naar het Surge project dat onlangs is gelanceerd door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Hij blijft erbij geen concrete maatregelen te zien van de regering op dit vlak.

Aan de andere kant zegt collega Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) dat hij had gehoopt dat Tsang ook zo scherp was tijdens de vorige regering. Dan waren de problemen waarmee de samenleving nu te kampen heeft, er niet geweest. Jogi voert aan dat indien deze regering de regeermacht niet had overgenomen, de verhouding van de SRD en US$ veel erger zou zijn dan nu het geval is. Hij meent dat ook de buitenlandse schuld veel hoger zou komen te liggen en wel dichtbij de US$ 8 miljard. Hij wil niet eraan denken hoe het zou zitten met de kasreserve en de opbouw van de monetaire reserves bij de Centrale Bank. Volgens hem zijn dit positieve zaken die de regering in samenspraak met monetaire autoriteiten en internationale partners teweeg heeft gebracht.

Jogi geeft toe dat de koers onderdruk staat, maar de regering heeft maatregelen genomen om de armoede te bestrijden. Hij vraagt zich af of Tsang niet blij is dat de regering SRD 1.800 koopkrachtversterking biedt aan kwetsbare huishoudens en SRD 2.500 voor landsdienaren en aan hen gelijkgestelden. De VHP- parlementarier benadrukt dat geen enkel regering wil hebben dat de koers gaat stijgen en dat het armoedevraagstuk toeneemt en chronisch wordt.

De regering probeert de situatie beheersbaar te krijgen zodat er controle en rust is, zegt Jogi. De regering is in zijn ogen serieus bezig om orde op zaken te stellen wanneer die samen met buitenlandse partners maatregelen treft op het monetaire gebied. Vervolgens legt hij uit dat deze discipline voor de dag heeft kunnen leggen om deze stap te kunnen ondernemen. Volgens de politicus hebben de regeerders toen niet gedurfd om de juiste maatregelen te treffen waar ze nodig waren. Er is toen gekozen voor populistische maatregelen om zogenaamd een sociaal akkoord te tekenen om zodoende het land te vernietigen. Hij benadrukt dat deze regering de gevolgen van de vorige regering moet gaan verkleinen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May