Kort geding Van Dijk-Silos tegen president en DNA-voorzitter
14 Jul, 00:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos


Jennifer van Dijk-Silos heeft een kortgeding aanhangig gemaakt tegen president Chan Santokhi en Assembleevoorzitter Marinus Bee. Zij vraagt de rechter de president te veroordelen om binnen een maand na het vonnis een conceptwet voor wijziging van de Kiesregeling in te dienen bij De Nationale Assemblee. De Assembleevoorzitter moet binnen twee weken na indiening van de conceptwet deze in behandeling nemen en zich inspannen om quorum te hebben. Van Dijk-Silos vraagt om de president te veroordelen opdat hij garandeert dat uiterlijk 25 mei 2025 verkiezingen worden gehouden.

Van Dijk-Silos zegt in gesprek met Starnieuws dat zij als burger van het land het noodzakelijk vindt om het kortgeding aanhangig te maken. Zij heeft het recht daartoe en ook een belang dat er verkiezingen gehouden worden uiterlijk 25 mei 2025. Zij voert aan dat het op 5 augustus reeds een jaar is dat het Constitutioneel Hof de artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling onverbindend acht. Die artikelen zijn in strijd met de grondwet en internationale verdragen die door Suriname zijn geratificeerd. Na bijkans een jaar heeft de regering nog geen conceptwet ingediend. 

Zij merkt op dat na bestudering van de concepten ingediend door de NDP-fractie en Assembleelid Edward Belfort (ABOP) en dat van het 'deskundig team' via Serena Muntslag-Essed, er geen rekening mee wordt gehouden dat de districtsgrenzen zijn komen weg te vallen. Hier wordt er geen rekening mee gehouden in de twee concepten volgens Van Dijk-Silos, terwijl het oordeel van het Constitutioneel Hof duidelijk is.

Van Dijk-Silos heeft het kort geding ingediend op 12 juli en vindt het opvallend dat pas een maand later de zaak in behandeling wordt genomen. De rechter vindt dat de Staat alle tijd moet krijgen om te antwoorden. Zij vindt deze gang van zaken bedenkelijk. Doorgaans wordt bij een kort geding de zaak binnen enkele dagen in behandeling genomen. "Suriname mag weten dat pas na een maand het antwoord van de Staat en De Nationale Assemblee zal worden gegeven", benadrukt Van Dijk-Silos.

U kunt de stukken hier downloaden.
pdf-icon.gif Productie_1_inzake_Silos_J._contra_De_Staat_Suriname_.pdf     pdf-icon.gif Productie_2_inzake_Silos_J._contra_De_Staat_Suriname_e_.a_.pdf     pdf-icon.gif Productie_3_en_4_inzake_Silos_J._contra_De_Staat_Suriname_e_.a_._.pdf     pdf-icon.gif Verzoekschrift_Silos,_Jennifer_V._ca_de_president_en_de_voorzitter_van_de_DNA_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May