Column: IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid
11 Jul, 00:59
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk bedankt voor de ondersteuning van zijn kroning tot koning. (Foto: René Gompers)


Precies 38 jaar geleden -11 juli 1985 - verscheen een opsporingsbericht in de kranten over 'diefstal met geweldpleging'. De verdachte werd volgens het oproepbericht, ondertekend door politiefunctionaris Chandrikapersad Santokhi, 'levensgevaarlijk' geacht. Hij heeft het echter ver geschopt: van 'levensgevaarlijke' crimineel tot 'Afro' koning. En nog steeds is hij levensgevaarlijk want het vicepresidentschap en koningschap kunnen zijn enorme ego niet bevredigen. Hij mikt op het presidentschap van de Republiek Suriname en laat het niemand verbazen als president Chan -sherif- de sjerp aan hem zal overdragen in 2025.

Hij lijkt alles te kunnen krijgen wat hij wil hebben, net een verwend en hebberig kind. Met goud, geld en macht heeft hij heel veel kunnen bereiken. Hij is al Assembleevoorzitter geweest voor enkele dagen en is al bijkans drie jaar vicepresident. Hij had zichzelf al gekroond tot koning van Marowijne, maar dat was niet genoeg. Nu is hij maar liefst door drie Afrikaanse koningen gekroond tot King of Afro Suriname Heritage. Zijn belangrijkste job is het verenigen van Afro-Surinamers. 

De cultuur uit Afrika moet hoog worden gehouden en er moet worden gezorgd voor de verbinding met dat continent. Hij moet nazaten van Afrikanen in Suriname en de rest van de wereld leiden naar ontwikkeling. Als vicepresident heeft hij echter de taak om het hele land te leiden naar welvaart en welzijn. Hebben de Afrikaanse koningen het cv van de vp wel gezien, begrijpen ze de samenstelling van het Surinaamse volk? Hebben zij ontwikkeling gebracht in het land waar zij koning zijn? Maar goed, verblind door ijdelheid en ego, is het verstand lam geslagen.

De paarse politicus heeft het laatst goed gezegd in Ocer. Of je van Chan houdt of niet, hij is geen synoniem voor Surinamers van Hindoestaanse afkomst. Of je nou houdt van Ronnie of niet, hij is geen synoniem voor mensen in het binnenland. De kroning van Bigi Bravo als koning is geen voordracht van Suriname. Afrikaanse koningen in het buitenland hebben besloten om de vp van Suriname een onderscheiding te geven. Koningschap betekent voor hen zaken doen. Er is veel te halen in Suriname als het gaat om goud, hout en olie. Zie daar waarom het verstand is lam geslagen.

'Koning' Albert (officieel niet gekroond) heeft duidelijk gemaakt namens de president dat het een privéaangelegenheid is. En toch zijn de koningen uit Afrika op de luchthaven majestueus ontvangen door zijn collega's Kenneth Amoksi en Gracia Emanuël. Zij zijn wel 24 uur per dag minister. Ook de infrastructuur van de overheid is ingezet bij de ontvangst en organisatie. Panellid bij Welingelichte Kringen op ABC, Hugo Essed, heeft er geen doekjes om gewonden. "Er is misbruik gemaakt van staatsmiddelen". Of het nou past of niet past in het staatsbestel, het koningschap zal zonder meer invloed hebben bij het verder functioneren van de vp. Zal de koning buigen voor de granman of omgekeerd?

In elk geval zijn de meningen in het land goed verdeeld over het koningschap. Het is van pure nonsens tot een goede kans om een verbinding te maken met Afrika. Jammer dat de koning niet naar Afrika kan gaan, naar zijn roots. Hij kan zelfs niet een paar kilometer naar het oosten, naar Frans-Guyana om zijn 'onderdanen' te bezoeken. De vakbondsleiders Ronald Hooghart en Armand Zunder kunnen het koningschap zeker waarderen. Wie weet kunnen ze ook een graantje meepikken en in adelstand worden verheven tot kroonprinsen van Afro Suriname Heritage. Het koninklijke toneelspel is nog maar net begonnen...

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April