Column: Vp lot is dorpshoofden Kabalebo goedgezind...
27 Jun, 00:59
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk houdt een loterij voor mensen van ressort Kabalebo.


In ressort Kabalebo zijn de ABOP en VHP al enige tijd zwaar bezig om de gunst van de bevolking te winnen. Terwijl dc Josta Lewis (VHP) geen dienstauto heeft, rijden de kapiteins die onder haar vallen sinds afgelopen weekend rond in Prado's en Hilux. Zij hebben zo toevallig alle drie het juiste lot getrokken uit de paar honderd loten van vicepresident (vp) tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk.

De VHP is gekomen met een broodproject, pomtayer en andere producten worden daar opgekocht. De president was ter plekke om de warme broodjes aan te bevelen. Ook heeft hij het startsein gegeven voor de weg Apoera-Nickerie, waarna de vp dat ook nog een keer deed. Allebei claimen ze dat ze de weg zullen laten maken. De dorpshoofden willen niet alleen in de straten van ressort Kabalebo rondrijden in hun toffe wagens, die ze hebben gekregen van de vp.

Het is niet de eerste keer dat de vp een loterij organiseert. Hij is jaren bezig met verloten van buitenboordmotoren en andere goederen in het binnenland. De loterij is vast niet gemeld bij de Nationale Loterij en er zal ook geen onafhankelijk toezicht zijn geweest bij de uitvoering. De vraag zou dan ontstaan hoe het zo toevallig kan dat de patserige auto's juist zijn gewonnen door de drie leden van het traditioneel gezag. De 'loterij' wordt nog erbij een dag vóór de begrafenis van de 'gevallen strijders' Ivanildo Dijksteel en Marciano Wolfjager, gehouden. Het is niet meer de tijd van spiegeltjes en kraaltjes, maar van groot geld, goud en auto's.

Het organiseren van de loterij, uitdelen van pakketten en geldbedragen zal niet te maken hebben met het goud dat in ressort Kabalebo onder de grond zit. De gemeenschap heeft zich uitgesproken tegen goudwinning te zijn. De mensen willen niet dat hun water vervuild raakt en dat er mijnen ontstaan, zoals in grote delen van het binnenland. Ze willen geen goudkoorts met alles erop en eraan in hun gebied.

Wie weet zullen de mensen toch nog van gedachten kunnen veranderen als iemand hen uitlegt dat er geen kwik gebruikt zal worden, maar milieuvriendelijke methoden om het edele metaal boven de grond te halen. Als iemand met een goede deal komt, zal de gemeenschap zich opnieuw buigen over het ingenomen standpunt. In de tussentijd wordt blijkbaar het voorwerk gedaan. Niet alleen de kapiteins zullen de enige gelukkige winnaars zijn. Naast de geldbedragen die de mensen via een loterij gewonnen hebben, is er beloofd dat er nog zes kleine auto's zullen worden verloot. Deze investering zal ruimschoots terugverdiend worden als VHP en de NDP worden weggevaagd in Kabalebo en ABOP het daar helemaal alleen voor het zeggen zal hebben. Nee, niemand is omgekocht. Het is een kwestie van het lot.

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April