Revitalisatie tuchtcollege voor landmeters noodzakelijk!
22 Apr 2023, 04:48
foto


Heden ten dage worden steeds meer burgers geconfronteerd met niet op waarheid berustende perceelkaarten, foutieve grensuitzettingen, verkeerde perceelsuitmetingen, overlappende perceelsidentificaties en natuurlijk mogen we de alsmaar toenemende dubbele gronduitgiften, niet vergeten. In de voormelde opsomming van de grond- en grensproblematieken vervult de landmeter ook een belangrijke rol. De taak en de beroepsaansprakelijkheid van de landmeter zijn in het reeds gepubliceerde artikel “De beroepsaansprakelijkheid van de beëdigde landmeter uitvoerig aangekaart. In het onderhavig artikel wordt het belang van het tuchtcollege voor de landmeters benadrukt.

Het tuchtcollege
Het tuchtrecht is een bijzondere vorm van rechtspraak, waarbij het tuchtcollege beoordeelt of een beroepsbeoefenaar (de beëdigde landmeter) heeft gewerkt volgens de geldende professionele standaarden, wettelijke vereisten en de landmetersinstructies. Conform artikel 49 Wet GLIS is het tuchtcollege belast met de tuchtrechtspraak over landmeters. Het tuchtcollege wordt ingesteld door de President van de Republiek Suriname en bestaat uit drie leden: a) de voorzitter (een jurist); b) de GLIS-landmeter en c) de vertegenwoordiger van de beëdigde landmeters. De voorzitter wordt voor maximaal 5 jaren benoemd door de President en de vertegenwoordiger van de beëdigde landmeters wordt door de overige beëdigde landmeters voor telkens 5 jaren aangewezen.

Indien er onder de beëdigde landmeters onenigheid bestaat over de aanwijzing van de vertegenwoordiger, dan beslist de minister belast met de grondregistratie en landinformatie (in casu de minister van Grondbeleid en Bosbeheer) omtrent de vertegenwoordiging.

Belang tuchtcollege
De primaire doelstelling van het tuchtcollege is gericht op de waarborging en bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door de beëdigde landmeters. Hiernaast moet dit college de samenleving beschermen tegen een ondeskundig en onzorgvuldig handelen van een beëdigde landmeter. Het college kan ook worden gezien als een instrument om ongewenst en onprofessioneel gedrag van de beroepsbeoefenaren (beëdigde landmeters) te kunnen bestraffen.

Procedure
Conform het voormeld wetsartikel komt het tuchtcollege bijeen om het gedrag van een beëdigde landmeter te beoordelen, wanneer hierover een klacht is ingediend bij zijn secretariaat. Het secretariaat van het tuchtcollege berust bij de bewaarder van het Management Instituut- GLIS (MI-GLIS). Wie kan een klacht indienen bij het tuchtcollege?
Tot het indienen van een klacht is iedere belanghebbende bevoegd. Het kan zijn: het bestuur van het MI-GLIS, het hoofd van de Dienst der Domeinen, iedere andere beëdigde landmeter, alsmede de cliënt.

Het tuchtcollege kan in zijn oordeel besluiten de klacht toe of af te wijzen. Wanneer de klacht wordt toegewezen, dan kunnen de volgende maatregelen jegens de beëdigde landmeter worden opgelegd: a) al dan niet in het openbaar, te berispen; b) schorsing voor een periode van maximaal één jaar en c) bij de President voor te dragen voor ontzetting uit zijn beroep.

Voorbeeld
Er zijn talloze praktijkvoorbeelden ter ondersteuning van de noodzakelijkheid van de revitalisatie van het tuchtcollege. In casu wordt gekozen voor de dubbele gronduitgifte. Conform de domeinwetgeving wordt een grondaanvraag gedaan onder overlegging van een figuratieve perceelkaart. Conform de Wet GLIS en de landmetersinstructies wordt de figuratieve kaart door de beëdigde landmeter vervaardigd (1e checkpoint). Nadat de grondaanvraag is ingediend zal de minister van Grondbeleid en Bosbeheer conform de domeinwetgeving en de anti-corruptiewet advies inwinnen van o.a. de dienst Grondinspectie (2e checkpoint). Stel dat er een positief besluit wordt genomen zijdens het voormeld Ministerie en er een bereidverklaring (BV) wordt afgestaan aan de aanvrager, dan moet deze voor de perceelsidentificatie (voorwaarde in de BV) weer stappen naar de landmeter (3e checkpoint). Voor de verkrijging van de perceelsidentificatie moet de landmeter o.a. accuraat grondrechtelijk onderzoek verrichten en de resultaten, ter verificatie, opsturen naar de GLIS- landmeter (4e checkpoint).

Gelet op het voorgaande wordt gesteld dat de beëdigde landmeter een zeer belangrijke rol vervult ter voorkoming/vermindering van de dubbele gronduitgifte (1e en 3e checkpoint). De landmeter kan de dubbele gronduitgifte vooral voorkomen door bij de vervaardiging van de figuratieve kaart, adequaat grondrechtelijk onderzoek te verrichten. Dit, om na te gaan als de grondaanvrager werkelijk vrij domeinland zal aanvragen. Helaas blijkt uit de praktijksituatie dat bepaalde beëdigde landmeters voor de grondaanvragen zelfs figuratieve kaarten vervaardigen van eigendom- en grondhuurpercelen. Hiermee creëren ze onterecht het beeld dat er sprake zou zijn van vrij domeinland.
Tot slot wordt met in achtneming van de toenemende grondproblematieken en de reeds overbelaste rechterlijke macht, bij deze wederom het verzoek gedaan, aan de President van ons land, de minister van Grondbeleid en overige stakeholders, om het tuchtcollege voor de landmeters zo spoedig als mogelijk in te stellen.

mr. Santucia Dwarka Chaube

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May