Gajadien blijft erbij: CBvS voert haar rol niet goed uit
08 Apr 2023, 10:49
foto
Commissievoorzitter Asis Gajadien (rechts) tijdens de gesprekken met de financiële sector. (Foto: DNA)


Commissievoorzitter Financiën en Staatshuishouden, Asis Gajadien, is niet onder de indruk van de reacties van de Surinaamse Bankiersvereniging en de Vereniging van Cambiohouders. Gajadien vindt het jammer dat instituten niet meer karakter tonen maar vermoedelijk uit broodvrees zaken anders voorstellen dan ze zijn.

"Het is voor de commissies nog duidelijker geworden dat de belangrijkste monetaire autoriteit, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) haar rol niet naar behoren uitvoert. Er is weinig tot geen gezamenlijk overleg om te geraken tot rust in het systeem van de wisselkoers. Ook het gemis van duidelijke instructies naar banken en cambio’s vormt een obstakel in het geheel, waardoor eenieder haar eigen richting opgaat", zegt Gajadien als reactie aan Starnieuws.

Het waren de cambiohouders die nadruk gelegd hebben op het gezamenlijk overleg dat ontbreekt, stelt de volksvertegenwoordiger. "Misschien moeten we de bandjes afdraaien om toch wel karakter van onze instituten weer te geven."

Op de klachten van de cambio’s dat slechts enkele van hen de mogelijkheid hebben om via de banken geld te storten, is tijdens de bespreking aan de orde gesteld. Toen bleek dat deze kwestie niet aan de orde kon worden gesteld omdat er geen gezamenlijk overleg is met de CBvS over dit soort zaken. Het gaat niet om de reguliere verplichtingen om te rapporteren.

Gajadien blijft erbij dat beter overleg en duidelijke instructies kunnen zorgen voor minder speculaties van de koers. Natuurlijk zijn de fiscale maatregelen vanuit de overheid nog steeds noodzakelijk, benadrukt de commissievoorzitter. Hij voert aan dat volgens de Bankwet de CBvS wettelijk tot taak heeft om een gezond prijsbeleid te voeren en de waarde van de Surinaamse munt te bewaren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May