Ook cambiohouders niet eens met conclusie Gajadien
08 Apr 2023, 00:00
foto
Vertegenwoordigers van de Vereniging van Cambiohouders tijdens het gesprek met de Assembleecommissies. Rechts, voorzitter Remy Bhailal. (Foto: DNA)


Net als de Surinaamse Bankiersvereniging kan de Vereniging van Cambiohouders zich niet terugvinden in de conclusies die getrokken zijn door commissievoorzitter Financiën & Staatshuishouden, Asis Gajadien. Beide organisaties zeggen in afzonderlijke verklaringen dat ze het oneens over zijn dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) het toezicht niet naar behoren zou uitvoeren.

Tot de eer van governor Maurice Roemer zegt de Vereniging van Cambiohouders dat juist vanwege de impact van de instabiele wisselkoers er meerdere momenten zich voordoen in de dagelijkse praktijk, waarbij de governor rechtstreeks in contact treedt met de leiding van de vereniging. Er wordt voldoende ruimte verleend, zodat geldwisselkantoren hun inzichten vrijelijk kunnen delen met de monetaire autoriteit.

Voorzitter Remy Bhailal zegt dat de cambiohouders een goede communicatie en interactie met de CBvS hebben. De Assembleecommissies hebben over de zorgwekkende koersontwikkeling en de door de president aangekondigde maatregelen, diverse betrokkenen in de financiële sector gehoord. Wat de uitspraken van Gajadien betreft, wordt door de cambiohouders gesteld dat "allicht zou bij het lezen van het statement de conclusie kunnen worden getrokken dat de communicatie en interactie tussen de cambiohouders en de CBvS onvoldoende dan wel ondermaats is. De indruk welke kan ontstaan is dat er sprake is van weinig tot geen regulier overleg tussen de CBvS en de cambiohouders, waarbij de Centrale Bank haar taakstelling als monetaire autoriteit verzaakt met als mogelijk gevolg de ontembare koersontwikkeling."

De Vereniging van Cambiohouders is dinsdag tezamen met de Bankiersvereniging door de DNA-commissies gehoord. Ze kan zich echter niet herkennen in het beeld welke wordt opgeroepen en het mogelijke verwijt welke naar de CBvS wordt gemaakt. "Er zijn, sinds toelating van de geldwisselkantoren tot het financieel maatschappelijk verkeer onder leiding van governor Telting en daarna, met alle daaropvolgende bewindvoerders altijd diverse overlegmomenten en structuren ingericht, voor zowel regulier als spoedoverleg. Naast het dagelijkse formeel contact en de verplichte rapportages naar de CBvS, zijn er diverse daartoe aangewezen personen binnen de bank die te allen tijden en rechtstreeks in contact staan met de cambio’s." Bhailal merkt op dat er frequent overleg is over de wisselkoers met governor Roemer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May