Ex-DSB directeur: Maatregelen president zijn vooral beperkingen
30 Mar 2023, 10:40
foto
Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Suriname per hoofd van de bevolking is laag. Hoe minder waarde het land produceert, hoe lager het BBP.


De maatregelen die president Chan Santokhi heeft aangekondigd om de wisselkoers te beteugelen, zijn vooral beperkingen: Gij zult niet...! "Het is een cocktail van achterhaald IMF-beleid en postkoloniaal denken om economisch gedrag te beperken. Mensen willen niet beperkt worden! Mensen zullen gewoon andere manieren zoeken om te doen wat ze willen, omdat mensen van nature willen groeien. De overheid zal op basis van deze maatregelen vooral bezig zijn om kat en muis te spelen – een spel die niet te winnen is en veel tijd en energie gaat kosten van iedereen." Dit stelt de ex-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), Steven Coutinho.

Het huis staat in brand. Coutinho vat de blusmaatregelen samen:
• Monetair: tegengaan illegaliteit, meer rente op SRD om geldhoeveelheid te verkleinen, meer mensen (CBvS) om uitvoering te controleren;
• Fiscaal: meer manieren om geld weg te halen bij het volk en te sturen richting overheid;
• Restricties op valuta opkoop: meer regels wie wel en niet mag kopen;
• Retentie: meer regels wie wel en niet moet verkopen;
• Handel: regels wat wel en niet geïmporteerd mag worden en wie welke winstmarges mag maken
• Schuldherschikking: verlagen of uitspreiden van de lasten
• Structuurbeleid: meer infra en meer geld naar (vaak al falende) staatsbedrijven (lijnrecht tegenover doel van CBvS staat namelijk vermindering geldhoeveelheid).

"Veel elementen van deze lijst zijn ook nog eens een keer herkenbaar. Enkele werden namelijk door de vorige regering ook geprobeerd. En de regering daarvoor. En die daarvoor. Al bijna een halve eeuw proberen we hetzelfde. Toch verwachten we andere uitkomsten. Gewoon harder proberen. Beetje raar toch?", voert de oud-bankier aan. Steeds worden er (economische) brandjes geblust. "Zou het niet handiger zijn dat we ook nagaan waarom ons economisch huis al jaren steeds in de brand vliegt? Zodat we een beter huis kunnen bouwen waarin zoveel mogelijk Surinamers in welvaart en positivisme kunnen leven." De US$ koers gaat richting 1:40, de inflatie is hoger dan 50% en 75% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Suriname heeft volgens Coutinho een economische strategie nodig "en brandjes blussen is geen strategie".

U kunt het gehele artikel hier downloaden.
pdf-icon.gif The_Road_to_Riches.pdf                
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June