Protestleider ‘Pakittow’ donderdag voor de rechter
29 Mar 2023, 14:37
foto
Actieleider van 17 februari, Stephano 'Pakittow' Biervliet, moet donderdagmiddag voor de rechter verschijnen. Hem wordt onder andere poging tot doodslag verweten. (Foto: René Gompers)


Activist Stephano 'Pakittow' Biervliet en organisator van de uit de hand gelopen protesten op 17 februari moet morgenmiddag voor de strafrechter verschijnen. Zijn zaak wordt in behandeling genomen, meldt de Communicatie Unit van het Hof van Justitie (HvJ). Hem wordt ten laste gelegd: opruiing, poging doodslag en poging zware mishandeling, bevestigt de publiciteitsafdeling van het OM aan Starnieuws.

Het HvJ gelastte vorige maand de invrijheidstelling van Biervliet, die met succes in beroep ging tegen de verlenging van zijn aanhouding. Alhoewel het hof oordeelde dat een redelijk vermoeden van schuld bestond, vond het dat er geen dringende noodzaak was voor zijn verdere aanhouding. Het OM kon verder gaan met het onderzoek en hem eventueel vervolgen. Biervliet moest beschikbaar blijven voor het onderzoek en waar nodig zijn medewerking blijven verlenen, stelde het hof.

Eerder maakte het OM bekend dat 29 en 30 maart de eerste verdachten voor de rechter terechtstaan voor hun mogelijke betrokkenheid bij de rellen van 17 februari 2023. Voor vandaag waren er veertien verdachten (elf mannen en drie vrouwen) opgeroepen en morgen staan tien verdachten (een vrouw) terecht. Hiertussen zitten verdachten die in verzekering zijn gesteld en/of inmiddels door de rechter-commissaris of het hof zijn vrijgelaten, geeft het OM aan.

“In geen van de zaken is artikel 100 toegepast”, zegt het OM. Dit artikel biedt de mogelijkheid voor buiten processuele strafafhandeling. Zo wordt de verdachte vrouw die via social media in beeld kwam tijdens het volproppen van een auto met gestolen kledingstukken verder vervolgd.

Over de participatie van jeugdigen in de gewelddadige plunderingen, diefstal, vernielingen, zegt het OM dat er zestien jeugdigen zijn aangehouden. Hiervan zijn vijftien in vrijheid gesteld en loopt het strafonderzoek nog tegen een jonge verdachte.

Starnieuws verneemt dat morgen Biervliets truckchauffeur en een agente voor de rechter moeten verschijnen. De behandeling van de strafzaak morgenmiddag vangt aan om 13.00 uur.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May