DNA ontevreden over presentatie president koersontwikkeling
29 Mar, 00:00
foto
President Chan Santokhi bij aankomst in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee. Hij heeft anderhalf uur gesproken en diverse maatregelen aangekondigd.


President Chan Santokhi heeft dinsdag in De Nationale Assemblee een uiteenzetting gegeven over de koersontwikkeling. Na de anderhalf uur durende uiteenzetting van de president zijn de fractieleiders twee minuten aan het woord gekomen. Uit hun reacties was duidelijk te merken dat zij niet tevreden waren met wat de president allemaal heeft gepresenteerd en dat er geen ruimte was om diepgaand hierop in te gaan. Donderdag zal de vergadering worden voortgezet.

Ook heeft de president maatregelen aangekondigd die vragen naar meer duidelijkheid. NPS-fractieleider Gregory Rusland, zei de koersontwikkelingen bepalen wat er in elke sector gebeurt en wat het volk dagelijks kan eten. “Wij dachten dat de president vooral zou focussen op de problemen met de koersontwikkeling, maar een aantal andere zaken die natuurlijk daaraan zijn gekoppeld zijn “, zei Rusland. Hij gaf aan dat bijvoorbeeld de retentieregeling nog haken en ogen heeft. Er zijn volgens hem bedrijven die meer dan 65% van hun exportopbrengsten nodig hebben. Daarnaast moet er ook vertrouwen zijn. “Als er geen vertrouwen is vlucht de samenleving naar vreemde valuta”, sprak Rusland.

BEP-fractieleider Ronny Asabina stelde dat hij had gedacht dat de president informatie zou delen welke het volk zou bekoren. Hij merkte op dat het gros van wat er gezegd is in het Herstelplan en de goedgekeurde begrotingen te vinden zijn. “Wij hadden gedacht informatie te krijgen dat de koers vanaf morgen een bergafwaartse trend zou maken. Veel zaken moeten gedaan worden, maar die hebben we niet gehoord”, zei Asabina.

Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL haalde aan dat er een grote disbalans is tussen de samenleving en de systemen die in het land werken. Dit vreet gezinnen met mensen die hard werken om te overleven. “De Surinamer moet niet overleven, maar leven. Dit is wat we eisen. Dat kost alleen een keuze van de president over wat er gedaan zal worden met de machten die drukken op de koers”, zei Kanape. Hij gaf aan dat het land kapot is en dat de president alleen moet vragen om ondersteuning bij het nemen van de beslissingen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, voerde aan dat de situatie alarmerend is en dat hij verwacht had dat de president een andere toon zou aanslaan en presidentschap zou tonen. De bevolking heeft volgens hem niets aan het betoog van de president. Hij stelde dat beleidsmaatregelen worden aangegeven terwijl de implementatie en handhaving heel erg zwak zijn. Parmessar haalde aan dat in plaats van een brug te slaan de president weer sprak over de vorige regering. Volgens hem gaat het om leugens gebaseerd op onjuiste informatie. Hij beloofde dat de NDP-fractie donderdag antwoord zal geven op alle gebieden waar de president heeft misleid over de vorige regering.

VHP-fractieleider Asis Gajadien, stelde dat de regering en het parlement zoeken naar oplossingen en dat het parlement er is om aan te vullen waar er een tekort is en de regering scherp te houden. Het parlement zal donderdag de kans krijgen om in te gaan op wat de president heeft gezegd en de aangekondigde maatregelen. DNA-voorzitter Marinus Bee zei dat de commissie Financiën en Staatsuitgaven van DNA eerst zal kijken naar de te nemen maatregelen en nagaan of die werkbaar zijn.

Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March