Cubanen gaan naar de stembus, ogen gericht op opkomst
26 Mar 2023, 15:21
foto
Mensen hangen borden op die de parlementsverkiezingen aankondigen in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cubanen begonnen vanmorgen vroeg te stemmen voor de 470 wetgevers die hen zullen vertegenwoordigen in de Nationale Vergadering van het land. De verkiezingen worden nauwlettend gevolgd. De stembusgang wordt gezien als een referendum over de door de communisten geleide regering in een tijd van diepe economische crisis.

De stembureaus in de hoofdstad Havana gingen om 07.00 uur open en bruisten van activiteit toen burgers arriveerden om hun stem uit te brengen op de meer dan 23.000 officiële stembureaus in het hele land.

De regering van Cuba, opgezadeld met tekorten, inflatie en groeiende sociale onrust, heeft de eenheid van de stemming op zondag aangemoedigd en de burgers opgeroepen om samen te stemmen in een brede blijk van steun voor het communistische leiderschap.

Ana Lydia Velazquez, een 78-jarige gepensioneerde inwoner van Havana, vertelde Reuters dat de boodschap haar aansprak. "Ik vind dat alle Cubanen moeten gaan stemmen, om ons land te helpen verbeteren en vooruit te komen", zei ze. "We maken een kritieke situatie door en we moeten allemaal meedoen."

Anti-regeringstroepen, voornamelijk buiten het eiland in een land dat dissidente politieke uitingen aan banden legt, hebben het tegenovergestelde aangemoedigd door de Cubanen op te roepen zich van stemming te onthouden en de verkiezingen een "farce" te noemen.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel, die zondag net na zonsopgang in zijn geboorteplaats Santa Clara stemde, zei dat de mensen het laatste woord zouden hebben. "Sommige mensen stellen de moeilijke economische situatie misschien boven hun bereidheid om te stemmen, maar ik denk niet dat het een meerderheid zal zijn", zei Diaz-Canel tegen verslaggevers.

De 470 kandidaten op de stemming van zondag strijden om 470 open zetels. Er zijn geen oppositiekandidaten.

Een hoog onthoudingspercentage zou geen onmiddellijke invloed hebben op de verkiezingsuitslag, aangezien de winnaars van de verkiezingen meer dan de helft van de stemmen moeten krijgen van degenen die ervoor kiezen om te stemmen.

Maar politieke analisten zeggen dat een lage deelname aan de verkiezingen een teken zou zijn van toenemende onvrede met Cuba's communistische eenpartijstelsel. Onthouding is toegenomen in Cuba tijdens verschillende verkiezingen.

De winnende 470 kandidaten, die vijf jaar dienen, zullen uit hun gelederen de volgende president van Cuba kiezen, waardoor de inzet van de stemming van zondag nog hoger wordt. De stemming sluit om 18.00 uur. De resultaten worden begin volgende week verwacht.

Cuba staat niet toe dat onafhankelijke internationale waarnemers toezicht houden op de verkiezingen in het land.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June