In de ban van het neokolonialisme
24 Mar 2023, 02:53
foto


Er is geen land op het Westelijk Halfrond waar het fenomeen neokolonialisme zo welig tiert als Suriname dat met zoveel ontwikkelingspotentie nú het predicaat aanvoert van het armste en corruptste land van dit continent. Het zielige ervan is dat de beleidsmakers van het land geen notie hebben van de vele verborgen strategieën die de neokolonisatoren aanwenden om de afhankelijkheidsrelaties te  consolideren.

Al direct na de onafhankelijkheid kwam Nederland met het klassieke neokoloniaal instrument: ontwikkelingshulp (CONS) dat  alleen tot doel heeft gehad de meester-knechtrelaties  aan te sterken. Suriname is er afhankelijker en armer van   geworden. De rest van het scenario kent u wel heel goed: de coup van 25 februari 1980....Op den duur hadden de coupplegers geen keus meer dan de macht over te dragen aan het volk en Bouterse moest terug naar de kazerne.

Wie gedacht had dat Nederland daarna over de brug zou komen met steun aan Suriname (regering-Venetiaan) vergiste zich deerlijk. Hij besloot met de nul optie de staatseconomie weer op rails te brengen, maar werd door het IMF onder druk gezet (het SAP). De economie groeide wel gestaag, doch het volk verpauperde in een rap tempo: "groei zonder ontwikkeling". Nederland is dus mede verantwoordelijk voor het feit dat de heer Bouterse president van ons land werd wat wederom uitmondde in een financieel –economisch debacle.

Wat velen niet weten is dat de heer Bouterse, ondanks zijn veroordeling in  Nederland, de neokolonisatoren ook heeft gefaciliteerd. Tijdens zijn regime zijn er miljoenen euro’s  betaald voor schoolboeken, o.a. aan Noordhof waarvan een aanzienlijk deel niet geschikt bleek te zijn voor ons onderwijs. Ook de vele miljoenen die richting België stroomden vanwege de relaties die de twee ministers van het tweede kabinet Bouterse onderhielden met dit land, spreken boekdelen. Ze raakten zo verliefd op elkaar dat ene brutale Prof. K.L. zich aanbood voor 20 miljoen US dollar het Surinaamse onderwijs te helpen ontdoen van de koloniale resten.

Rutte is onlangs hier geweest, de stok in het hoenderhokje gegooid (kwestie slavernijverleden) en zonder concrete toezeggingen vertrokken, waarna vele Surinamers beladen met illusies de miljoenen imaginaire euro’s begonnen te verdelen.

Nog een voorbeeld: Een ex- KLM medewerker die de scepter zwaaide bij de SLM is na haar faillissementsverklaring met de noorderzon vertrokken. Daarna heeft de KLM haast alles naar zich toegetrokken. Het wordt tijd dat wij deze vliegmaatschappij de wacht aanzeggen en in zee gaan met andere maatschappijen: bakra basi mus kaba! De protestacties van 17 februari l.l. passen precies in het straatje van de neokolonisatoren die  destabilisatie van de economie aangrijpen om meer greep te hebben op de regering. Al enkele uren na de gewelddadige acties sprong de VS in de bres voor de regering, terwijl dit land in alle talen zwijgt als het volk verpaupert  als gevolg van de leegroof van onze natuurlijke hulpbronnen door de multinationals: bauxiet, hout, goud, vis, garnalen etcetera. Wat een hypocriete houding!

No lesson learned:
De huidige president heeft het niet eens door dat het IMF de poten van zijn stoel al bijna heeft afgezaagd.Toch blijft hij het volk tergen. Velen kunnen zich zelfs geen brood met boter meer permitteren. Ei, vis, suiker olie, sardines, meel, bruine bonen, melk en zelfs rijst en fruit zijn voor velen onbereikbaar.

Het Actiefront 22 is geen voorstander van wilde acties die resulteren in vernielingen en plunderingen van bezittingen van burgers, terwijl de veroorzakers buiten onze grenzen zijn en kan zich volledig verenigen met de zienswijze van C-47 m.b.t. de straatacties.

Het Actiefront timmert al langer dan drie jaren aan de weg en heeft geen vertrouwen meer in de huidige regering die de crisis door het vorige regime veroorzaakt, niet op de juiste manier heeft aangepakt en alles heeft afgewenteld op de middenklasse. Het Actiefront zal op zijn eigen en verantwoorde wijze acties voeren om de president te dwingen het roer drastisch om te gooien.
De speerpunten in een nutshell:
• Instelling crisis-/nationaal kabinet.
• Waardevaste pensioenen voor landsdienaren
• Vervanging minister EZ
• Aanpak crisis in ons onderwijs
• Stopzetting van alle  IMF- saneringsplannen  
• Opnieuw onderhandelen met de bedrijven die onze hulpbronnen voor een habbekrats wegdragen: Newmont, IamGold  etcetera
• Vervanging van de  leiding CBvS
• Voorstellen doen om de koers te laten dalen o.a. door onmiddellijke en tijdelijke stopzetting van niet noodzakelijke  importen  zoals van tweedehandse auto’s en andere niet noodzakelijke luxeartikelen.
• Acties tegen parastatale bedrijven met buitensporige privileges die in stand worden gehouden door het volk uit te knijpen, zoals Telesur, EBS, SZF en de SLM  
• Herziening visumbeleid Suriname – Nederland

Roy Narain
Voorzitter Actiefront 22

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April