Dochter Anton de Kom maakt boek met filmmaker Ida Does
22 Mar 2023, 04:51
foto
Judith de Kom en Ida Does ondertekenen het contract met Alfabet uitgevers in Amsterdam. (Foto: Hans Allard)


Judith de Kom, dochter van Anton de Kom, en Ida Does hebben met Alfabet uitgevers in Amsterdam het contract getekend voor publicatie van het boek met persoonlijke brieven van Judith de Kom (92). De brieven zijn gericht aan belangrijke mensen uit haar leven zoals onder andere haar vader Anton, moeder Nel, broers, Joodse kleutervriendje en haar Afrikaanse stammoeder.

De brieven vormen een verzameling verhalen over Suriname, Nederland, slavernij, anti kolonialisme, oorlog, hongerwinter, verzet en vrede. Zwart bewustzijn en strijd tegen onrecht en racisme zijn terugkerende thema’s in de brieven die de levenservaringen van Judith de Kom als uitgangspunt hebben. Zij is de enige dochter van de verzetsman en schrijver Anton de Kom en Nel Borsboom, en komt uit een gezin van vier kinderen.

In 1932 /1933 was het gezin De Kom, onder wie de peuter Judith, enkele maanden in Suriname. Zoals bekend werd Anton de Kom achtervolgd door het koloniale bestuur en leidde zijn arrestatie tot grote demonstraties in Paramaribo, waarbij door politiegeweld doden en gewonden vielen (7 februari 1933). De Kom werd drie maanden opgesloten in Fort Zeelandia en zonder vorm van proces verbannen uit zijn geboorteland.

Als meisje was Judith er getuige van hoe haar vader koortsachtig werkte aan zijn literaire werk, waarvan Wij Slaven van Suriname het hoogtepunt werd. Zijn unieke schrijverschap werd onlangs weer benadrukt door de publicatie van zijn Anansi verhalen, verhalen die Anton de Kom aan zijn kinderen Judith en haar broers 's avonds voor het slapen gaan, vertelde. De Kom was in Nederland onderdeel van het verzet tegen de nazi bezetter en werd in 1944 overgebracht naar Duitsland. Hij overleed in het Kamp Sandbostel nabij Hamburg. In 1960 werden zijn stoffelijke resten herbegraven op de erebegraafplaats in Loenen, Nederland.

Ida Does: "Judith de Kom heeft vanaf de vermissing en de dood van haar vader een niet aflatende zoektocht ondernomen naar zijn lot, zijn drijfveren, zijn leven en zijn werk als schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman. Dit heeft op haar eigen leven een enorme stempel gedrukt. Het is voor mij een eer om, op haar verzoek, dit uitzonderlijke boek met haar te maken. Ank de Vogel-Muntslag heeft voor deze publicatie de stamboom van De Kom verder onderzocht en kwam met nieuwe belangwekkende ontdekkingen."

Judith de Kom is met haar 92 jaar nog altijd zeer actief. Op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zal zij een krans leggen voor haar vader. "Een unicum met enorme historische waarde. Voor Judith ook een stuk eerherstel voor haar vader", zegt Ida Does.

Het boek wordt naar verwachting in februari 2024 gepubliceerd.
Advertenties