Brazilië: Bendes zaaien terreur in diverse steden
18 Mar, 08:41
foto
Verschillende steden in de noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte hebben om veiligheidsredenen het onderwijs en het openbaar vervoer opgeschort.


Verschillende steden in het noordoosten van Brazilië lijden onder ernstige onrust veroorzaakt door plunderende criminele bendes. Voor de derde nacht hebben bendeleden bussen in brand gestoken en vuurwapenaanvallen uitgevoerd op gebouwen in stedelijke gebieden in de deelstaat Rio Grande do Norte.

Aangenomen wordt dat de aanslagen zijn aangewakkerd door omstandigheden in gevangenissen waarin bendeleden worden vastgehouden.

De Braziliaanse regering stuurde eerder deze week honderden federale veiligheidstroepen naar de regio.

Minister van Justitie en Veiligheid Flavio Dino zei dat er de komende dagen nog honderden kunnen worden gestuurd naarmate de onrust aanhoudt. De deelstaatregering heeft een crisiskabinet bijeengeroepen en de federale regering om meer steun gevraagd.

De aanvallen werden bevolen vanuit de gevangenissen van de staat toen de verzoeken van bendeleden om televisie, elektriciteit en echtelijke bezoeken werden afgewezen, aldus de Braziliaanse nieuwsuitzending Terra, de staatssecretaris van openbare veiligheid Francisco Araujo.

De omstandigheden in de beruchte overvolle gevangenissen van Brazilië worden al lang onder de loep genomen.

In 2017 stuurde de regering een Penitentiary Intervention Task Force (FTIP) naar de gevangenissen van Rio Grande do Norte na een rel waarbij ten minste 30 gevangenen om het leven kwamen. Sommigen hebben gezegd dat de taskforce routinematig gewelddadige methoden gebruikt om gevangenissen onder haar controle te krijgen.

Lokale media hebben gemeld dat twee rivaliserende bendes nu een tijdelijke wapenstilstand hebben gesloten en bondgenoten zijn geworden in de aanvallen op veiligheidstroepen.

Verschillende steden in Rio Grande do Norte hebben het openbaar vervoer opgeschort en scholen gesloten in de nasleep van het geweld.

Bij confrontaties met de politie zijn eerder deze week zeker twee mensen om het leven gekomen en zijn 67 mensen gearresteerd, meldde AFP.

In de hele regio heeft de politie ook een aantal vuurwapens, explosieven en voertuigen in beslag genomen, evenals drugs en geld.

Gerelateerde onderwerpen
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November