Ondernemers Kabalebo kunnen ook putten uit NOFA
12 Mar 2023, 04:53
foto
Ondernemers uit Kabalebo luisteren aandachtig naar de uitleg om in aanmerking te kunnen komen voor een lening uit NOFA. De middelen zijn bestemd om productie te stimuleren. (Foto's: Bureau Eenheid Kabinet President)


Ondernemers uit het ressort Kabalebo moeten ook kunnen putten uit het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). Clarence Tokromo, vertegenwoordiger van Trustbank Amanah, die beheerder is van het Fonds, heeft zaterdag op het districtscommissariaat de plaatselijke boeren uitgelegd hoe zij in aanmerking kunnen komen voor de goedkope lening om te kunnen produceren. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft met de boeren de lopende projecten doorgenomen en hen aangeven dat met ondersteuning van NOFA nieuwe projecten kunnen worden opgestart.

Tokromo heeft ter plekke een groep ondernemers in staat gesteld om op een gemakkelijke wijze een bankrekening te kunnen openen. De bank zal een vertegenwoordiger in Kabalebo stationeren om de mensen uit het gebied  te helpen met het schrijven en indienen van productieplannen. Ook zullen zij wegwijs gemaakt worden in bankgerelateerde zaken. De bankvertegenwoordiger en de minister benadrukten dat landelijk mensen moeten kunnen putten uit het fonds, waarbij de rente 5.5% is. Kabalebo is het eerste ressort in Sipaliwini die is aangedaan. Binnenkort volgen ook Brokopondo en Marowijne.

Clarence Tokromo, hoofd Agri Business & Institutional Relations Trustbank Amanah, geeft uitleg.

Obstakels om in aanmerking te kunnen komen voor lening uit NOFA worden weggewerkt voor in stamverband levende gemeenschappen. De dekking om de lening aan te kunnen gaan uit het fonds is hierdoor geen barrière meer voor ondernemers uit Kabalebo. De hypothecaire dekking is voor dit gebied geen vereiste. De presentatie op het districtscommissariaat is enthousiast ontvangen door de ondernemers, die te horen hebben gekregen dat met een goed projectplan zij in aanmerking komen voor een lening uit NOFA. Er is gretig gebruik gemaakt van de aanwezigheid van de bankvertegenwoordiger om in informele sfeer meer informatie in te winnen. Vandaag zal Tokromo mensen van het gebied op het commissariaat helpen met de aanvraag van het openen van bankrekeningen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May