Markoesateler Roots uit Apoera vraagt LVV ondersteuning
12 Mar 2023, 00:00
foto
Ondernemer Mansandie Roots snijdt een van de sappige markoesa's die hij heeft geteeld om minister Parmanand Sedwiend de smaak ervan te laten proeven. (Foto's: Bureau Eenheid Kabinet President)


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) steekt markoesateler uit Apoera, Mansandie Roots, een hart onder de riem. Met bloed, zweet en tranen heeft de kleine ondernemer zijn markoesa aanplant kunnen redden. Samen met 32 ondernemers is Roots in 2019 begonnen met het telen van 100 markoesplantjes. “We wroko tranga minister en we hori krakti, maar a ontwikkeling fu a machinale landbouw de fanowdu”, hield hij Sewdien voor. De bewindsman beloofde de mogelijkheid te bekijken om machines beschikbaar te stellen om de productie en landbewerking op te kunnen voeren.

De LVV-bewindvoerder heeft de aanplant van Roots zaterdag bezocht. Hij is een dag eerder afgereisd naar ressort Kabalebo. President Chan Santokhi zal vandaag west Suriname aandoen om enkele faciliteiten en projecten ceremonieel in gebruik te nemen. De ondernemer legde de minister enkele problemen voor die de productie bemoeilijken. De slechte weg naar Nickerie vormt een probleem om producten naar de markt te kunnen brengen. Roots levert markoesapulp voor verdere verwerking. “De mensen in dit gebied moeten ook zichzelf kunnen ontwikkelen en de overheid moet dat helpen faciliteren", beaamde Sewdien.


Roots is van Apoera afkomstig en heeft van zijn vader geleerd om te planten. Hij kweekte voorheen citrusbomen als hobby, maar dit proces neemt jaren voordat er productie is. Hij heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om ruim drie jaar geleden mee te doen aan het pilotproject makoesateelt. Roots geeft aan dat de markoesa een kortere tijd neemt om in productie te komen in vergelijking met citrus. Hij heeft zijn teelt kunnen onderhouden, ontwikkelen en de productie kunnen opvoeren.
'
De minister is ingenomen met het uithoudingsvermogen van ondernemer. Er was eerst sprake van de Covid-pandemie. Daarna zijn er twee overstromingen geweest, die de passiefruitleverancier heeft kunnen overleven. Om het hoofd boven water te houden heeft ondanks bliksem en donderslag in stromende regen geprobeerd zijn aanplant te redden. Nu staat hij nog overeind met 6 ondernemers uit de 32 die elk in 2019 zijn gestart met 100 markoesaplantjes.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May