El Salvador opent gevangenis voor 40.000 personen
01 Feb 2023, 21:51
foto
Het harde optreden van de regering van president Nayib Bukele tegen criminele bendes, heeft het aantal gevangenen de lucht ingeschoten.


De autoriteiten in El Salvador hebben een van de grootste gevangenissen van Latijns-Amerika geopend, waarmee de capaciteit van het land meer dan verdubbeld is, aangezien het harde optreden van de regering tegen criminele bendes de gevangenispopulatie doet stijgen.

Het Terrorism Confinement Centre met een capaciteit van 40.000, werd dinsdag ingehuldigd om een deel van de overbevolking in het gevangenissysteem van het land te verlichten.

Sinds president Nayib Bukele in maart het congres van het land vroeg om een uitzonderingstoestand goed te keuren, hebben de politie en het leger meer dan 62.000 vermoedelijke bendeleden en hun medewerkers gearresteerd.

Onder de maatregel zijn sommige grondwettelijke rechten opgeschort, waaronder de mogelijkheid voor autoriteiten om arrestaties uit te voeren zonder bevelschrift en het verlenen van toegang aan de overheid tot communicatie van burgers.

Met bijna twee procent van de volwassen bevolking achter de tralies, heeft El Salvador het hoogste aantal opsluitingen ter wereld.

De stijgende gevangenenpopulatie als gevolg van de anti-bendemaatregelen, die de overgrote meerderheid van de bevolking steunt, heeft het toch al overweldigde gevangenissysteem van het land uitgerekt. De grootste gevangenis van El Salvador, La Esperanza, bevat momenteel 33.000 mensen ondanks dat het een capaciteit van 10.000 heeft.

De directeur van de gevangenissen van El Salvador, Osiris Luna, zei dat de nieuwe gevangenis meer dan 166 hectare zal beslaan, terwijl 600 troepen en 250 politieagenten deze zullen beveiligen.

"Al die thuisjongens, die terroristen in de organisatie die ons geliefde Salvadoraanse volk hebben laten lijden, zullen worden onderworpen aan een streng regime", zei Luna op de staatstelevisie.

In 2021 telde het gevangenissysteem van El Salvador 20 strafcentra met een capaciteit van 30.000 met 35.976 gevangenen.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March