Grondhuur tot 10.000 m2 omzetten in eigendom
30 Jan, 00:00
foto
Bronto Somohardjo, secretaris van partijraad PL tevens minister van Binnenlandse Zaken. (Beeld: Apintie)


De VHP en de ABOP/Pl hebben overeenstemming over de grondconversie naar eigendom. "Tot 10.000 m2 (1 ha) kunnen mensen terreinen in grondhuur omzetten in eigendom", deelde de partijraadssecretaris van Pertjajah Luhur, minister Bronto Somohardjo, zaterdagavond mee tijdens de opo yari vergadering in Nieuw Nickerie. Ook het grondenrechtenvraagstuk is op de agenda.

De Nationale Assemblee heeft voor dinsdag de verdere behandeling van de ontwerpwet nadere wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond. Het gaat om een initiatiefvoorstel van Asis Gajadien (fractieleider VHP) en ex-Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP; nu minister van Grondbeleid en Bosbeheer). Bij de behandeling van deze ontwerpwet was er veel kritiek op de grootte van de grondconversie. De behandeling was enige tijd aangehouden.

Een ander heet hangijzer is het grondenrechtenvraagstuk. Voor dinsdagmiddag is de ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale volken ook op de agenda. Er zijn echter nog heel wat issues waarover er nog geen overeenstemming is. Suriname heeft ook internationale veroordelingen. De wet dient in overeenstemming te worden gebracht met internationale verdragen.

Somohardjo merkte op dat de rechten van Inheemsen en Tribale volkeren heel belangrijk zijn. Hun rechten moeten geregeld worden. Hij voerde aan dat ook de Javaanse gemeenschap rechten heeft. Ze moet meer inspraak krijgen in het beleid. Hij voerde aan dat er twintig districtscommissarissen zijn, maar geen van ze is van Javaanse afkomst. Het is volgens hem de hoogste tijd dat Javanen hun positie opeisen. Dit kan volgens hem alleen gebeuren als er eenheid is binnen die groep.


Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March