Peru: Nog een dode terwijl crisis voortduurt
29 Jan 2023, 10:32
foto
Aanvankelijk gericht op het landelijke, bergachtige zuiden van Peru, hebben de protesten in de hoofdstad de afgelopen weken aan kracht gewonnen. (Foto: Reuters)


Een man in de hoofdstad van Peru, Lima, is overleden en anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen toen de landelijke botsingen tussen demonstranten en politie voortduurden in de achtste week van de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Victor Santisteban Yacsavilca (55) die op zaterdag omkwam, is het 58e dodelijke slachtoffer van de rellen die begin december begonnen na de afzetting en arrestatie van president Pedro Castillo.

Aanvankelijk gericht op het landelijke, bergachtige zuiden van Peru, zijn de protesten de afgelopen weken in de hoofdstad toegenomen. De protesten van zaterdag waren voornamelijk in Lima en de zuidelijke regio Cusco, zei de ombudsman van Peru in een verklaring.

Santisteban had een ernstige hoofdwond opgelopen, zei de nationale ziektekostenverzekeraar in een verklaring.

Sommige protesten escaleerden toen demonstranten gewapend met stenen en geïmproviseerde schilden in botsing kwamen met de politie, die traangas en rubberen kogels inzette.

De Peruaanse ombudsman veroordeelde berichten over aanvallen op journalisten die verslag deden van de protesten.

President Dina Boluarte betuigde zaterdag vroeg spijt nadat het Congres weigerde de tijdlijn voor presidentsverkiezingen te versnellen te midden van de onrust, zei haar kantoor. Wetgevers hadden aanvankelijk groen licht gegeven om de verkiezingen van 2026 naar 2024 te verplaatsen, maar vrijdag stemden ze tegen voorstellen om de verkiezingen dit jaar te houden.

Boluarte heeft herhaaldelijk steun verleend aan het opschuiven van verkiezingen terwijl ze worstelt om de protesten te onderdrukken die om haar aftreden vragen.

Een motie om de verkiezingen te verplaatsen naar april 2024 werd met één stem aangenomen en heeft een eindstemming in februari. Het congres zet het debat maandag voort.

De politie vuurt traangas af om demonstranten in Lima uit elkaar te drijven. (Foto: AP)

Vrijdag zei Boluarte dat er dit jaar verkiezingen zouden kunnen plaatsvinden. "We dringen er bij wetgevers op aan om hun partijdige en groepsbelangen neer te leggen en het belang van Peru voorop te stellen. Onze burgers wachten onmiddellijk op een duidelijk antwoord dat een uitweg uit de politieke crisis zal effenen en sociale vrede zal opbouwen", zei het kantoor van Boluarte op Twitter.

Boluarte, die aantrad na de afzetting van Castillo, blijft erbij dat ze aanblijft als president tot er verkiezingen worden gehouden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April