Private sector Suriname en Guyana wil intensief samenwerken
28 Jan, 22:11
foto
Een schriftelijk overzicht van zaken die aangepakt dienen te worden, is overhandigd aan president Chan Santokhi. Links voorzitter Paul Cheong en rechts vicevoorzitter Bryan Renten.


De Guyana-Suriname Private Sector Business Council, onder leiding van Paul Cheong, heeft vrijdag een bezoek gebracht aan president Chan Santokhi. Al enige tijd wordt ernaar gestreefd om elkaars markteconomieën te versterken en tegelijkertijd restricties op zakendoen zoveel mogelijk te verwijderen. Het doel van dit bezoek is om op presidentieel niveau de private samenwerking tussen Suriname en Guyana te intensiveren.

Van de delegatie maakten ook deel uit vicevoorzitter Bryan Renten, raadsleden en vertegenwoordigers van de Private Sector Commission van Guyana. Cheong is ook voorzitter van Guyana's Private Sector Commission, meldt de Communicatiedienst Suriname. Renten geeft aan dat de raad na twee uitgebreide zittingen een schriftelijk overzicht van vraagstukken die aandacht behoeven, heeft opgesteld. Het betreft meteen ook de prioriteitenlijst van de private sector uit beide landen. Het document is overhandigd aan president Santokhi, waarbij de raad bereid is de genoemde onderwerpen uit te werken en samen met de overheid te werken aan realisatie van hetgeen nagestreefd wordt. Renten gelooft erin dat economisch samenwerken de beste manier is om landen te verbinden. “Kleine economieën moeten samenwerken. We kunnen enorm potentieel mobiliseren als we samenwerken. Het gaat uiteindelijk erom dat het beide landen ten goede komt", stelt Renten.

De Business Council heeft als uiteindelijke doel de bilaterale relatie tussen Guyana en Suriname te versterken, met de private sector als motor van groei en ontwikkeling. Cheong is ook van mening dat beide landen elkaar kunnen helpen om verder te groeien. “We kunnen veel meer bereiken in verschillende sectoren zoals ICT, agrarische sector en toerisme. Er is ook gesproken over olie- en gasindustrie,” geeft hij aan. Hij kijkt uit naar een goede samenwerking.

Renten ziet veel mogelijkheden, een onderdeel daarvan is dat er bedrijven zich in beide landen gaan vestigen, maar dat ook de onderlinge handel gestimuleerd wordt. “Er is bijvoorbeeld gesproken over het importeren van goederen naar Guyana. Onze buurman heeft ook goederen nodig die wij kunnen verschaffen en andersom”, stelt de vicevoorzitter. Hij vindt het belangrijk dat Suriname aantrekkelijk gemaakt wordt voor de Guyanese bedrijven. In het platform zijn daarom ook Surinaamse bedrijven vertegenwoordigd. Renten toont zich ermee ingenomen dat er reeds Surinaamse bedrijven actief zijn in het buurland, maar er moet volgens hem meer gebeuren. De voorstellen die zijn gedaan aan president Santokhi moeten operationeel gemaakt worden. De Business Council zal het document binnenkort ook aan de Guyanese president Irfaan Ali overhandigen. Daarnaast is het de bedoeling om voor beide staatshoofden een presentatie te houden.

Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March