President Ali: Caribisch gebied heeft meer geld nodig
26 Jan, 19:30
foto
President Irfaan Ali van Guyana. (Foto: Newsroom)


Er zijn dringende ontwikkelingsbehoeften in het hele Caribisch gebied, maar niet genoeg geld om aan die behoeften te voldoen. President Irfaan Ali van Guyana de financiële sector van de regio opgeroepen om agressiever fondsen te mobiliseren.

Het staatshoofd, dat donderdag sprak tijdens de Regional Capital Market Conference van de Jamaica Stock Exchange, herinnerde iedereen eraan dat de regio te maken heeft met voedsel-, energie- en klimaatcrises.

De overheid, de particuliere sector en andere belanghebbenden hebben de taak om op deze crises te reageren. Maar ontoereikende financiën vertragen de broodnodige investeringen, betoogde Ali. "De Caribische financiële sector moet een meer instrumentele rol spelen bij het mobiliseren van kapitaal om het financieringstekort in de regio te dichten." Hij voegde eraan toe: "We weten dat dit niet kan worden gedaan met de besparingen in de regio."

Terwijl hij er bij regionale financiële instellingen op aandrong om meer fondsen te zoeken, moedigde president Ali die instellingen ook aan om met elkaar samen te werken en "meer ruimte in te nemen".

Zelfs nu er meer financiering wordt gezocht, zei de president dat er nog een andere belangrijke overweging is: regionale financiële instellingen moeten zich afstemmen op regionale prioriteiten. En die prioriteiten, zei hij, omvatten het stimuleren van de voedselhandel en het faciliteren van meer voedselhandel, en het helpen van landen om meer projecten te ontwikkelen met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-, wind- en waterkracht om de schadelijke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals diesel te verminderen.

"Zonder investeringen zullen onze regionale energie- en voedselzekerheidsplannen mislukken. Het regionale financiële systeem moet proactief kunnen inspelen op de behoeften van de regio’s", benadrukte Ali.

Met name Guyana zoekt financiële partners om zijn talloze plannen te financieren die bedoeld zijn om regionale voedsel- en energiezekerheidsbehoeften op te lossen. Hij erkende openhartig dat de activa van de lokale financiële sector onvoldoende zijn om alle plannen van Guyana te financieren.

Dus merkte hij scherp op dat financiële instellingen, eenmaal in samenwerking met de overheid of de lokale particuliere sector, in staat zouden zijn projecten in de olie- en gassector en veel van de andere sectoren die nu groeien, te financieren.

De oproepen van de president zijn niet tegen in dovemansoren gezegd. De plaatsvervangend algemeen directeur van Barita Investments Ltd uit Jamaica, Ramon Small-Ferguson, die Guyana deze week bezocht als onderdeel van een Jamaicaanse zakendelegatie, erkende dat er inderdaad tal van zakelijke kansen zijn in Guyana.
"We zien tastbare kansen voor onszelf en voor de bedrijven die ons op de missie hebben vergezeld."

"Ik denk dat je de komende maanden nieuwe partnerschappen zult zien ontstaan uit deze missie, of het nu gaat om bedrijven die naar gelijkgestemde bedrijven ter plaatse komen of om financiële instellingen zoals wij die ter plaatse zaken doen", zei de CEO dinsdag tijdens een interview met de News Room.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March