Grondkamer, hoezo… (reactie)
05 Jan 2023, 09:35
foto


In mijn artikel van 2 januari jl. op Starnieuws, als reactie op het artikel Operationalisering Grondkamer van de hand van mr. dr. Carlo Jadnanansing gewezen notaris, heb ik inderdaad op meerdere aspecten gewezen dan de juridische aanbevelingen van de belanghebbende. Ik ben mij niet bewust van de speculatieve kanten in mijn benadering van het onderwerp.

Het zou voor de toekomst prettig zijn man en paard te noemen wanneer iets wordt beweerd in plaats van het onbesproken te laten. We zouden Suriname onmetelijk van dienst zijn. Omdat bestuur en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn valt niet te ontkennen dat zgn. juridische inzichten in dit tijdsgewricht politiek worden gevoed.
Wij mogen God dankbaar zijn dat de in Nederland afgestudeerde juristen bepaalde kennis over onze grondpolitiek, niet hebben meegekregen. Voor het overige heb ik geen boodschap aan het verhaal dat er geen aanvullend examen vereist is om als praktijkjurist werkzaam te zijn.

Inderdaad werd de Republiek Suriname in de periode 10-4-2019 bestuurd door de regering Bouterse en daardoor was het mogelijk om de verwaarloosde plantages terug te brengen in de boezem van de Staat. Persoonlijk heb ik daaraan een grote bijdrage geleverd. De materie is mij dus niet onbekend. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor wat ik heb geschreven of gezegd en wat mr.dr. W. Bechan-Pherai heeft gepubliceerd “Status decreten in ons rechtsbestel” is voor haar verantwoordelijkheid. Ik plaats de decreten binnen ons Staatsbestel. Het moet duidelijk zijn dat mijn visie over het gebruik maken van de alsnog vigerende decreten na 40 jaar van vernedering en valse beschuldigingen van de militaire staatsgreep, als verwerpelijk moet worden geacht.

Ten slotte
Mijn waarschuwing m.b.t. de integriteitskwestie heeft betrekking op de uit de hemel gevallen opmerking van jou, tegen beter weten in, met betrekking tot de fraude bij de Centrale Bank. Citaat: “In de processen met betrekking tot de fraude bij de Centrale Bank, is door de rechtspraak beslist dat ook al zijn de in de desbetreffende wetgeving genoemde organen niet ingesteld, het ging daarbij om de Anti-corruptiecommissie, de wet voor het overige wel toegepast kan worden”.
Mijn positie behoeft geen nadere evaluatie. Het is één van een man van goede naam die zijn mening onbevangen en vrijuit te kennen kan geven.

Door de heldhaftige houding van 16 onderofficieren in 1980, die op geen enkele vorm van waardering konden rekenen, is het mogelijk geweest om een revolutionaire regering in Suriname tot stand te brengen.

Naar mijn weten, en niet van horen zeggen, zijn toentertijd op het ministerie van Opbouw en Grondbeleid door Mr. Seedorf (meer bekend als Caesar) en anderen die bij Roy Horb in de gunst wilden komen, verschillende concepten over het Grondbeleid gepresenteerd om hem zodoende een bepaald aanzien te geven binnen de overheidsadministratie van het landsbestuur.

Dat mr. dr. A. Haakmat een der grondleggers van de landhervormingswetgeving bereid is zijn visie over deze materie te geven, laat onverlet mijn stelling dat deze overgangsperiode binnen ons Staatsbestel niet te pas en te onpas moet worden misbruikt. Wat mij betreft kan hij liever zijn visie geven over corruptie, het onderwerp waarop hij is gepromoveerd.

Eugène van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May