AWJ belooft steun aan Algemeen Pensioenfonds
04 Jan 2023, 14:42
foto
Minister Steven Mac Andrew van AWJ en staf in gesprek met een delegatie van het Algemeen Pensioenfonds. (Foto: AWJ)


Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) zal het Algemeen Pensioenfonds (APF) ondersteunen. De Wet Algemeen Pensioen 2014 wordt onvoldoende nageleefd. Minister Steven Mac Andrew had dinsdag een onderhoud met een delegatie onder leiding van directeur Diana Bruma-Overman. Bij het gesprek waren ook aanwezig de Inspecteur Generaal, Rowan Noredjo, en de onderdirecteur Juridische  en Internationale Zaken, Glenn Piroe.

De minister is ontvankelijk voor het verzoek van het  APF, omdat volgens hem de Wet Algemeen Pensioen, sociale zekerheid biedt aan de doelgroep waarop het ministerie zich richt, namelijk de beroepsbevolking en met name personen die werken in de private sector. Voorts is sociale zekerheid een van de vier pilaren van het concept Decent Work, welke het ministerie actief tracht te bevorderen en uit te voeren, meldt AWJ. Mac Andrew benadrukte, dat het ministerie, desgewenst, ook bereid is om kennis en ervaring op het vlak van controle en inspectie in bedrijven en op de naleving van wetten, te delen in de vorm van trainingen met zowel het APF als de Pensioenraad, waardoor de handhaving eventueel ook zelf ter hand kan worden genomen. Het ministerie blijft in contact met het APF om na te gaan hoe het fonds kan worden ondersteund.

Volgens directeur Bruma-Overman is er een negatieve trend te bespeuren bij zowel werkgevers als werknemers die zich niets van de wettelijke bepalingen aantrekken, waardoor de uitvoering van de wet in gedrang komt. De Wet Algemeen Pensioen is in 2014 ingevoerd met het doel iedere deelnemer te voorzien van een basispensioen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Iedere werkgever is verplicht om met de werknemer afspraken te maken over de inhouding van het werknemersaandeel van de premie op het loon en hem het bewijs van inhouding te verstrekken. Voorts is de werkgever verplicht de premie tijdig af te dragen aan het APF. Jaarlijks in de maand februari dient de werkgever een bewijs aan de werknemer te verstrekken waaruit blijkt dat de werkgever over het voorafgaande jaar heeft voldaan aan zijn verplichting van de afdracht van de verschuldigde premie.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May