8 december strafzaak gaat 5 januari weer voor
04 Jan 2023, 06:43
foto
De raadkamer bestaat uit fungerend president, Dinesh Sewratan (midden), geflankeerd door de rechters Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen.


De 8 december strafzaak staat weer op de rol van het Hof van Justitie voor donderdag 5 januari. Dan zal de raadkamer zich uitlaten over de wraking die ingediend is door advocaat Irvin Kanhai. Hij is raadsman van de verdachten Desi Bouterse, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein en Ernst Geffery.

Kanhai heeft de militaire rechter, kolonel Dennis Kamperveen gewraakt op de zitting van 16 december. De advocaat bracht naar voren dat zijn cliënten twijfelen aan de objectiviteit van de rechter. Hij en een van de slachtoffers, André Kamperveen, hebben een gezamenlijke grootvader. Door deze familierelatie zijn er twijfels gerezen bij de verdachten. Ook zou de rechter bij de schouw in Fort Zeelandia alleen vragen gesteld hebben over Kamperveen.

Fungerend president van de raadkamer, rechter Dinesh Sewratan, heeft te kennen gegeven dat niet verder gegaan kan worden met de behandeling totdat over de wraking een oordeel is. Er moest ook een nieuw lid worden toegevoegd aan de kamer omdat Kamperveen niet over zichzelf kan oordelen.

Donderdag zal de raadkamer verder mededelingen doen over deze kwestie. Indien de wraking terecht is, moet de hogerberoepszaak opnieuw in behandeling worden genomen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April