Vaticaan: Gezondheid vorige paus Benedictus XVI 'verslechtert'
28 Dec 2022, 14:44
foto
Paus Franciscus (l), omhelst emeritus paus Benedictus XVI, in het Vaticaan op 28 juni 2017. Paus Franciscus zei vandaag dat zijn voorganger, emeritus paus Benedictus XVI, "erg ziek" is. (Foto via AP)


De gezondheid van emeritus paus Benedictus XVI is door zijn leeftijd verslechterd. Artsen houden de toestand van de 95-jarige voortdurend in de gaten, zei het Vaticaan woensdag.

Woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, zei dat paus Franciscus, die de gelovigen eerder woensdag vroeg om voor Benedictus te bidden, zijn voorganger ging bezoeken in het klooster op het Vaticaanse terrein waar de gepensioneerde paus sinds zijn pensionering in februari 2013 woont.

"Wat betreft de gezondheidstoestand van de emeritus-paus, voor wie paus Franciscus vanmorgen om gebed vroeg aan het einde van zijn algemene audiëntie, kan ik bevestigen dat er de afgelopen uren een verslechtering is opgetreden als gevolg van hoge leeftijd", zei Bruni in een verklaring. "De situatie blijft momenteel onder controle, voortdurend gecontroleerd door artsen", aldus de schriftelijke verklaring.

Aan het einde van zijn gebruikelijke audiëntie op woensdag met het publiek in een auditorium van het Vaticaan, liet Franciscus zijn voorbereide opmerkingen voor wat het was om te zeggen dat Benedictus "erg ziek" is en vroeg hij de gelovigen om te bidden voor de gepensioneerde paus.

Franciscus ging niet in op de toestand van Benedictus. "Ik zou jullie allemaal willen vragen om een speciaal gebed voor emeritus paus Benedictus, die in stilte de kerk ondersteunt", zei Franciscus in zijn opmerkingen aan het einde van een urenlange audiëntie. "Ik herinner u eraan dat hij erg ziek is."

"Laten we de Heer vragen om hem te troosten en te steunen in dit getuigenis van liefde voor de kerk tot het einde", zei Franciscus.

Na de urenlange audiëntie "ging paus Franciscus naar het Mater Ecclesiae-klooster om Benedictus XVI te bezoeken. Laten we ons allemaal met hem verenigen in gebed voor de emeritus-paus", zei Bruni.

Benedictus, die de eerste paus was die in 600 jaar aftrad, is de laatste jaren steeds zwakker geworden terwijl hij zijn leven na het pausdom wijdde aan gebed en meditatie. Toen Benedictus in april 95 werd, zei zijn oude secretaris, aartsbisschop Georg Gaenswein, dat de gepensioneerde paus opgewekt was, eraan toevoegend dat "hij fysiek relatief zwak en kwetsbaar is, maar nogal helder".

Franciscus bezocht Benedictus vier maanden geleden in het klooster. De gelegenheid was de laatste ceremonie van Franciscus waarbij geestelijken tot kardinaal werden verheven, en de nieuwe "prinsen van de kerk" vergezelden hem voor de korte begroeting.

Het Vaticaan heeft destijds een foto vrijgegeven waarop een zeer dun uitziende Benedictus een hand van Franciscus vastklemde terwijl de huidige en voormalige paus naar elkaar glimlachten.

In zijn eerste jaren van pensionering woonde Benedictus een aantal kardinaalverheffende ceremonies bij in de Sint-Pietersbasiliek. Maar de laatste jaren was hij niet sterk genoeg om de lange dienst bij te wonen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May