Column: Borrelpraat no. 745
18 Dec 2022, 22:47
foto


 “Heren, van de Zuipkring, de afgelopen week was ontegenzeggelijk de week van de mislukte poging tot eenzijdige excuses voor het slavernijverleden.”
“Je mag minister-president met een record aantal jaren zijn, maar hoe haal je het in je koppie-noppie om zonder ons te melden een van je ministers hierheen te  sturen om snelsnel op 19 december excuses voor weet-ik-veel-wat-voor-verleden aan te bieden?”
“Inderdaad, een ruttige arrogante vrijpostigheid van de hoogste oud-koloniale orde. Onze president moest daarvan via de pers op de hoogte worden gesteld. Dat kan toch niet?”
“Ach, allemaal kouwe drukte, vind ik. Wat een ophef maken allerlei orga’s van Afro-Surinamers vooral daar in Nederland over dit excuses-ding.”
“Mag ik ook wat zeggen? Ik ken alleen Surinamers en geen Afro-Surinamers, Sarnami-Soerinamers, Djawa Srrrananmans, Marron S’anan-sama. Zolang we onze etniciteit hoger stellen dan onze nationaliteit, gaan we steeds als kippen toktok-ruzie in het kippenhok blijven maken en niet vooruit komen.”
“Ach, jij met je nationalistische ideologie.”
 “Even graag zonder klaag een vraag aan vrouwe Kaag uit Den Haag: ‘Wat komt u hier eigenlijk opeens doen zonder poen, de Hollandse betekenis van dat laatste woord welteverstaan.”
“Ze moest die politieke kronkel waarin Rutte zich met dat eigenzinnig vervroegd excuus in heeft gefriemeld, een beetje komen rechtzetten.”
“Daarom hakkelde, stotterde vrouwe Kaag en zocht zij meerdere malen naar woorden toen die scherpe Nederlandse journalist van Nieuwsuur haar van daaruit een aantal krasse vragen stelde.”
“Krasse natuurlijk net als poen in de Hollandse betekenis.”
“Volgens mij heeft Rutte van der Trutte in deze kwestie een zware politieke misrekening gemaakt; hij had niet gedacht dat die club Nederlanders met een slavernijverleden daar aan de Noordzee de boel via de media flink op z'n grondvesten zou laten schudden.”
“Tuurlijk, geef ze ongelijk. Er zit misschien een mooie pot euro in het verschiet, dus flink schudden aan die VOC-geldboom.”
“Eentje, een jurist, eist euro 40.000 per nazaat, als voorschot nog erbij. Wat schitterend.”
“Rutte-pot-ver-klutte haastte zich daarom om te zeggen dat geen rooie euro loskomt als gevolg van welk excuus over dat slavernijverleden dan ook.”
“Als Rutte dat doet, springt die wilde Wilders hem toch zo vernietigend op de nek, dat die de volgende Kamerverkiezingen wint.”
“Ik zei het al: je moet gewoon brutaal zijn en heel veel eisen, wil je toch wat krijgen.”
“Maar sommige van die slavernij-nazaten aldaar brengen het met die mek’meki van ze. Eentje zei dat ze niet wist wie ze was, wat ze was, waar ze was, wanneer ze was en hoe ze was als gevolg van dat slavernijverleden.”
“Ik zou die mevrauw gauw en rauw adviseren even goed te kijken wat er in haar paspoort staat.”
“En een andere zegt dat hij de slagen die zijn vroege voorouders als slaaf hebben gehad, nog steeds op zijn rug voelt branden.”
“Arme zielepoot, maar laat hij die comfortzone waarin hij daar woont een jaartje laten en hier komen wonen met een budget van 250 euro per maand, inclusief huur, dan zal hij slagen leren voelen.”
“Plus deze mensen doen alsof alle slaven hier mishandeld en verkracht werden, terwijl het gros een redelijk goed leven had; hun eigenaar moest namelijk tenminste ervoor zorgen dat ze zo lang als mogelijk in redelijk goede staat verkeerden om hun uit te buiten, anders was hij zijn dure investering binnen te korte tijd kwijt.”
“Een andere ‘Graswortel-orga’ eist dat middels een stamboom moet worden aangetoond wie er allemaal volgens de moederlijn nazaat is van een vader en een moeder die slaaf waren.”
“Ik vind dat een heel goed voorstel anders is iedereen opeens nazaat.”
“Maar die orga eist wel dat dat stamboomonderzoek door de Nederlandse staat, dus door de belastingbetaler aldaar, zal moeten worden bekostigd.”
“Ooow, dit is het absolute hoogtepunt. A so den pina? Schreef Julian W. onlangs niet in een stukje op z’n FB-pagina dat hij via een gelovige aan de Here God wil vragen waarom de ene groep Surinamers zo weinig verstand heeft meegekregen in vergelijking met een andere groep die in nog geen drie generaties zowat alle belangrijke sectoren in ons land draaiende houdt?”
“Ach, die Julian is gestoord.”
“Maar vaak zegt hij ongestoord vooral over zijn ‘eigen’ groep de naakte waarheid.”
“En nu is onze Weerwind geland in het land zijner vader en Amoksimeti heeft hem hartelijk verwelkomd, met brasa en bosi.”
“Natuurlijk want Moksalesi gooit hoge ogen naar de broodnodige steun vanuit P’tata, want dat produceren we het best.”
“Wat produceren we het best, meester?”
“Steun en donaties vragen aan buitenlanders, overal leningen aangaan om onze schijnwelvaart met zovele werkschuwen te subsidiëren.”
“En sinds Jopi Popi uit de jaren zestig van de vorige eeuw lukt dat ons steeds weer, tot vandaag de dag.”
“We produceren ook vlot veroordeelde drugshandelaren, schatkistplunderaars, drugsbaronnen die met hun cokka duikboot of begraven vliegtuigje voor de justitie op de loop gaan.”
“Daarom is het goed dat onze Moksiman samenwerking met de Wind-van-Weer aangaat op het gebied van de wetgeving, reclassering en het gevangeniswezen. Ik heb hem nog nooit zo breed zien lachen zoals op de foto met zijn collega uit Nederland.”
“Ala pir’tifi a no lafu.”
“Ik vind die draai die aan het bezoek van die Windige Weer wordt gegeven een goed ding.”
“Dus wan ogri tyari wa bun.”
“En ik vind het standpunt van Chan de Gote Khan in dat excuses-ding heel goed. Die 19 december blijft, we luisteren scherp naar de toespraak van Rutte, maar die is het beginpunt van het traject dat moet leiden naar de ware excuses op 1 juli 2023, liefst overgoten met veel poen. We zijn namelijk, sinds Crijnssen hier in 1667 overnam, vooral dankzij onze corrupte politici voor de zoveelste keer failliet.”
“Net zoals in een schitterend artikel op Sterrennieuws met een duidelijk schema wordt aangegeven: we leren het maar niet.”
“Yes, we toasten op 1 juli 2023 voor die ‘ekte’ excuses, want zelfs onze NPS is voorstander van die datum. Proost.”
“Proost.”
 
Rappa
Advertenties