Kennis, kunde en ervaring; the right man on the right place
10 Dec 2022, 08:46
foto


Ieder mens wordt geboren met een bepaalde bagage. In de loop der ontwikkeling van baby tot volwassene krijgt elk individu de mogelijkheid om zich bepaalde kwaliteiten en eigenschappen aan te leren. Sommige eigenschappen hebben we echter reeds bij de geboorte al. We praten dan over de mogelijkheid om te leren, te observeren, te onthouden en om onderscheid te maken.

Met de komst en groei in aanbod van opleidingen en cursussen in Suriname kan men stellen dat er een gestadige groei is ontstaan in de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te scholen in een bepaald(e) vak of vakken, dus om kennis te vergaren. De vele individuen die met een of meerdere titels rondlopen, doet de algemene indruk wekken dat we in Suriname over een hoge educatiegraad beschikken. Maar is dat wel zo? Beschikken we over een kundige en intelligente bevolking? Wat een stomme vraag zou men zeggen. Een afgeronde studie of cursus verondersteld een bepaalde vaardigheid – kunde als je het zo wilt noemen. Maar weten we wel wat het verschil is tussen de begrippen kennis, kunde en intelligentie?

Kunde verondersteld een bepaalde vaardigheid op een specifiek gebied en kennis van zaken ontstaat uit de studie van een vak of wetenschappelijke discipline, dus een bepaalde bekwaamheid in een vak, een wetenschap of gewoon in algemene zin. Kennis omvat informatie of vaardigheden die door ervaring of opleiding zijn verkregen en de deskundigheid en ervaring doen vermoeden om een onderscheiding van zaken te kunnen maken en om probleemoplossend te kunnen functioneren. Kennis en kunde zijn in deze nauw met elkaar verbonden.

Intelligentie heeft echter niets met kennis en kunde te maken. Intelligentie is de mentale eigenschap om, in een gegeven situatie, de overeenkomsten en verschillen op te merken in waarnemingen, zich in de ruimte en tijd te oriënteren, te redeneren, om plannen te maken, problemen te doorgronden en deze op te lossen. Alles met de opgedane kennis en ontwikkelde kunde. De intelligentie definieert de mens in zijn vermogen om in abstracties te denken, ideeën te begrijpen en te produceren, informatie op te slaan in het geheugen en daar weer uit op te halen en te leren van opgedane ervaringen en de mogelijkheid om verschillende disciplines en deskundigen samen te brengen om aan oplossingen te werken. Intelligentie is ten slotte een kenmerk van de persoonlijkheid van de mens. Bij de een is de intelligentie sterker ontwikkeld dan bij de ander.

Een veel voorkomend probleem bij de mens is dat men kennis en kunde verwart met intelligentie en daardoor neerkijkt op mensen die minder “geschoold” zijn. Het is echter maar al te vaak gebleken dat de meest 'intelligenten' onder ons niet in staat zijn de minst complexe zaken te bevatten of te begrijpen, daarbij steunend op hun opleidingen en titels als bewijs van hun kunde, zonder dat zij zelf met een oplossing komen opdagen. Ze willen vaker wel het hoogste woord hebben. Men overziet daarbij soms dat de meest simpele oplossing kan komen van de minst geschoolde in de samenleving. Het is een echte intelligente beslissing om dan ook de adviezen van de normale mens in de besluitvorming mee te nemen. Daar lossen we soms de grootste problemen mee op.

Met kundige mensen alleen zullen we geen enkel probleem kunnen oplossen. We hebben daarvoor intelligente mensen nodig. Een goede manager is niet altijd de meest kundige, maar is wel intelligent genoeg om de juiste mix van disciplines samen te brengen. Dat stellend wil ik aangeven dat “the right man on the right place” niet altijd de meest kundige hoeft te zijn. Hij moet slechts een intelligente manager zijn.

Mr. J.N. Rambhadjan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May